Ciekawostki o olejach tłoczonych na zimno

Olej rzepakowy do włosów

Zadbane, miękkie, łatwe w rozczesywaniu i niełamliwe włosy są marzeniem każdej kobiety. Jak o nie dbać i jakie środku stosować, by móc się cieszyć wspaniałą fryzurą? Gdyby istniała jedna, sprawdzona recepta, byłaby warta miliony. Mamy jednak dobrą wiadomość dla tych pań, które mają włosy suche, zniszczone prostownicą lub używaniem zbyt mocnej suszarki. Dobrym, naturalnym kosmetykiem […..]


Sezamina – składnik oleju sezamowego, który pomaga chudnąć sportowcom

Sezamina m.in. obniża ciśnienie, a także ma wpływ na syntezę i wchłanianie się cholesterolu. Jak sama nazwa wskazuje jest to substancja specyficzna dla sezamu. Jednym z najprostszych sposobów na jej dostarczenie do organizmu jest spożywanie tłoczonego na zimno oleju sezamowego. Wiedzą o tym nie tylko specjaliści od medycyny naturalnej, ale także kulturyści, którzy twierdzą, że […..]


Dlaczego olej jełczeje?

Oleje tłoczone na zimno są zazwyczaj wrażliwsze na światło i temperaturę niż oleje produkowane na wielką skalę przez zakłady przemysłu spożywczego. Ma to związek z chemicznymi procesami wyjaławiania oleju w trakcje jego masowej produkcji, a także z doborem takich odmian roślin, z których da się wytworzyć jak najwięcej jak najtrwalszego produktu, który nie może się […..]


Olej słonecznikowy do masażu

Tłoczony na zimno olej z nasion słonecznika to naturalny kosmetyk, który jest bazą dla wielu kremów i oliwek. Tym razem zachęcamy, żeby sprawdzić jego właściwości w czasie relaksującego masażu. Odpoczynek, regeneracja i ucieczka od stresu są bowiem nie mniej ważne dla naszego zdrowia niż prawidłowa dieta. Olej słonecznikowy można nanieść bezpośrednio na ciało. Chociaż wchłania […..]


Olej lniany zamiast ryb?

Część osób z różnych powodów nie chce lub nie może spożywać ryb. Czy można im polecić olej lniany, a jeśli tak, to dlaczego? Dietetycy twierdzą, że ryby są o wiele zdrowsze od mięsa zwierząt przeznaczonych do uboju, a ich białko lepiej się przyswaja, dlatego proponują, żebyśmy jedli je przynajmniej dwa razy w tygodniu. Dieta obfitująca […..]


Olej lniany zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy

Zazwyczaj pisze się o przeciwnowotworowych właściwościach tłoczonego na zimno oleju lnianego, nazywanego niekiedy także olejem budwigowym – ze względu na używanie go w terapii nazywanej dietą dr Budwig. Olej ten ma jednak więcej tajemnic, które naukowcy powoli odkrywają. Wiadomo, że olej lniany jest jednym z najlepszych źródeł nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, których niedobory prowadzą (co […..]


Olej z ostropestu leczy wątrobę i pomaga oczyścić organizm z toksyn

Należący do rodziny astrowatych ostropest jest uprawiany w Polsce podobnie jak rzepak czy len ze względu na swoją wysoką oleistość. Nasiona ostropestu zawierają sylimarynę, z której wytwarza się popularne leki na wątrobę oraz mający także szereg innych właściwości zdrowotnych olej z ostropestu. Ostropest, mylony z ostem, ze względu na igiełki chroniące go przed dziką zwierzyną, […..]


Olej z czarnuszki – eliksir faraonów

Czarnuszka (Nigella Sativa), której olej Państwu proponujemy, jest rośliną osiągającą wysokość od 20 do 40 cm, kwitnącą pomiędzy czerwcem a wrześniem. Jako surowiec zielarski wykorzystuje się zawarte w jej owocach maleńkie czarne nasiona. To właśnie kolor nasion sprawił, że zaczęto ją nazywać czarnuchą lub czarnym kminem. W krajach Eurazji stosowana jest jako przyprawa. Dodajmy, bardzo […..]


Osad w oleju tłoczonym na zimno. Czy to normalne?

Niektórzy konsumenci olejów tłoczonych na zimno: lnianego, rzepakowego, słonecznikowego czy oleju z pestek dyni są zdziwieni tym, że w kupionym przez nich oleju wytrącił się osad. Niektórzy podejrzewają nawet, że może mieć to związek z jakimiś nieuczciwymi praktykami producentów oleju. Nic bardziej mylnego. Oleje tłoczone na zimno mogą zawierać naturalny osad. To rzecz zupełnie normalna. […..]


Olej z pestek dyni jako dodatek do zup, sałatek i deserów

Tłoczony na zimno olej z pestek dyni jest bardzo zdrowy, zawiera do 80 proc. nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witaminy: E, B1, B2, B6, A, C i D. Stanowi także cenne źródło: potasu, selenu i cynku. Przy tym jest lekkostrawny i ma bardzo ciekawy smak – te cechy sprawiają, że jest on często wykorzystywany w […..]