Ciekawostki o olejach tłoczonych na zimno

olej kokosowy

Jak stosować olej kokosowy na włosy?

Olej kokosowy to jeden z najchętniej stosowanych naturalnych produktów w pielęgnacji włosów. Ceniony jest za swój doskonały skład, bogaty w drogocenne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały, dzięki którym kosmyki stają się mocne, gładkie i błyszczące, cebulki wzmocnione, a skóra głowy ukojona. Co więcej, zapach kokosów doskonale uzupełnia przyjemność domowych kuracji, a przystępna cena i […..]


olej z czarnuszki

Jak stosować olej z czarnuszki?

Jest dobrym kosmetykiem dla każdego rodzaju skóry, świetnie sprawdza się przy alergiach, a także może być pomocny w zwalczaniu pasożytów. Mowa o oleju z czarnuszki, który dzięki silnym właściwościom przeciwzapalnym, przeciwbólowym i ochronnym wykazuje korzystne działanie na wiele organów wewnętrznych. Sprawdź, co warto wiedzieć o tym drogocennym tłuszczu roślinnym, a także, w jaki sposób go […..]


czarnuszka

Czarnuszka na włosy

Pochodząca z Iraku i Turcji czarnuszka obecnie uprawiana jest na niemal całym świecie. Roślina doceniana jest za jej właściwości lecznicze i pielęgnacyjne, a także piękny wygląd kwiatów w okresie kwitnienia. Czarnuszka znana jest już od starożytności, stąd nie dziwi fakt jej ciągłego wykorzystywania przez cywilizacje. Za co roślina uwielbiana jest obecnie i jak bardzo pomocna okazuje […..]


ostropest plamisty

Ostropest plamisty a odchudzanie

Właściwości lecznicze ostropestu plamistego sprawiają, że znajduje on zastosowanie już od setek lat, lecz jego działanie jest szczególnie cenione w obecnych czasach. Znany jest przede wszystkim ze wspierania wątroby, lecz reguluje też kwestie związane z trawieniem i pomaga przy odchudzaniu. Co trzeba wiedzieć o tej roślinie i jej wykorzystywaniu? Co to jest ostropest plamisty? Ostropest […..]


Wiosenny twarożek

Wiosna dookoła. A zapowiadane temperatury zwiastują nadejście lata wielkimi krokami! Ciesząc się słonkiem coraz częściej sięgamy po świeże warzywa, choć tych jeszcze o tej porze roku niewiele. Mamy tu na myśli wszelkie ogródkowe nowalijki własnej uprawy. Niewielka szklarnia zapewnia nam smakowite rzodkiewki. Szczypiorek ścinamy z cebulek rosnących w kuchennych naczyniach, od miseczek po filiżanki, na […..]


Olej rzepakowy do włosów

Zadbane, miękkie, łatwe w rozczesywaniu i niełamliwe włosy są marzeniem każdej kobiety. Jak o nie dbać i jakie środku stosować, by móc się cieszyć wspaniałą fryzurą? Gdyby istniała jedna, sprawdzona recepta, byłaby warta miliony. Mamy jednak dobrą wiadomość dla tych pań, które mają włosy suche, zniszczone prostownicą lub używaniem zbyt mocnej suszarki. Dobrym, naturalnym kosmetykiem […..]


Sezamina – składnik oleju sezamowego, który pomaga chudnąć sportowcom

Sezamina m.in. obniża ciśnienie, a także ma wpływ na syntezę i wchłanianie się cholesterolu. Jak sama nazwa wskazuje jest to substancja specyficzna dla sezamu. Jednym z najprostszych sposobów na jej dostarczenie do organizmu jest spożywanie tłoczonego na zimno oleju sezamowego. Wiedzą o tym nie tylko specjaliści od medycyny naturalnej, ale także kulturyści, którzy twierdzą, że […..]


Dlaczego olej jełczeje?

Oleje tłoczone na zimno są zazwyczaj wrażliwsze na światło i temperaturę niż oleje produkowane na wielką skalę przez zakłady przemysłu spożywczego. Ma to związek z chemicznymi procesami wyjaławiania oleju w trakcje jego masowej produkcji, a także z doborem takich odmian roślin, z których da się wytworzyć jak najwięcej jak najtrwalszego produktu, który nie może się […..]


Olej słonecznikowy do masażu

Tłoczony na zimno olej z nasion słonecznika to naturalny kosmetyk, który jest bazą dla wielu kremów i oliwek. Tym razem zachęcamy, żeby sprawdzić jego właściwości w czasie relaksującego masażu. Odpoczynek, regeneracja i ucieczka od stresu są bowiem nie mniej ważne dla naszego zdrowia niż prawidłowa dieta. Olej słonecznikowy można nanieść bezpośrednio na ciało. Chociaż wchłania […..]


Olej lniany zamiast ryb?

Część osób z różnych powodów nie chce lub nie może spożywać ryb. Czy można im polecić olej lniany, a jeśli tak, to dlaczego? Dietetycy twierdzą, że ryby są o wiele zdrowsze od mięsa zwierząt przeznaczonych do uboju, a ich białko lepiej się przyswaja, dlatego proponują, żebyśmy jedli je przynajmniej dwa razy w tygodniu. Dieta obfitująca […..]