Olej konopny tłoczony na zimno

Oceniony 5.00 na 5 na podstawie 5 ocen klientów
(5 opinii klienta)
100ml 10.00 
250ml 20.00 
500ml 38.00 
1000ml 70.00 
Termin przydatności: 6 miesięcy

Nierafinowany olej z konopi uzyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion konopi z rodzaju „Cannabis sativa”. Nasiona konopi zawierają 30-35% oleju. Świeżo wytłoczony olej ma zabarwienie zielonkawe. Po nasłonecznieniu staje się prawie bezbarwny.

Kwasy tłuszczowe w oleju z konopi

Pod względem właściwości i składu chemicznego olej konopny jest komponentem unikalnym, odznaczającym się doskonałym profilem kwasowym. Zawiera bowiem około 75–80% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Stosunek omega-6 do omega-3 wynosi 3:1 i jest optymalny dla prawidłowego metabolizmu lipidów w organizmie człowieka. Olej konopny zawiera również kwas oleinowy, palmitynowy, gamma-linolenowy, arachidonowy i eikozanowy. Dodatkowo w składzie znajdziemy przeciwutleniacze, proteiny, aminokwasy, karoten, fitosterole, fosfolipidy, minerały (w tym Ca, Mg, S, K, Fe, Zn i P) oraz witaminy – A, D, E oraz K. Zawiera naturalnie występujący w nasionach chlorofil, który działa przeciwzapalnie i łagodząco. W oleju tym znajdziemy także wiele cennych substancji biologicznie czynnych o właściwościach regenerujących, przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych, antyseptycznych oraz fotoprotekcyjnych (canabidol, β-sitosterol, tokoferol, terpeny i salicylan metylu). Jednym słowem, jest on kopalnią dobroci dla naszego organizmu.

Olej z konopi – właściwości

Olej z konopi praktycznie nie uczula. Jest doskonałym antyoksydantem, wspiera układ immunologiczny. Zmniejsza stany zapalne stawów oraz niweluje objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego u kobiet. Olej konopny szczególnie pomocny jest w przypadku takich schorzeń i dolegliwości jak: wyprysk, łuszczyca, trądzik, osteoporoza, klimakterium, choroby nowotworowe, SM, reumatoidalne zapalenie stawów, PMS, wysoki poziom cholesterolu, nadciśnienie tętnicze, utrata masy ciała, słabe krążenie, choroba Leśniowskiego-Crohna, choroby sercowo-naczyniowe, kamienie żółciowe, zwyrodnienie nerek, sucha skóra, zaburzenia hormonalne, HIV, gruźlica, niski poziom energii, słaby metabolizm, wypadanie włosów. Polecany jest osobom osłabionym, wyniszczonym chorobą i cierpiącym na awitaminozę. Olej konopny jest bardzo dobrym źródłem białka bardzo wysokiej jakości, jednak nie dostarcza ono cholesterolu, tak jak białka zwierzęce, jest lepiej przyswajalne i nie powoduje wzdęć, tak jak białko sojowe.

Olej z konopi – zastosowanie

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe nie są syntetyzowane przez człowieka i muszą być dostarczane z zewnątrz, a ich deficyt może spowodować wiele schorzeń. Dlatego warto włączyć olej konopny do swojej diety (już w dawnej kuchni polskiej stosowany był do okraszania potraw). Aby wykorzystać jego dobroczynne składniki, najlepiej spożywać go na zimno, a więc dodawać do sałatek, dressingów, humusów i pesto. Można nim polewać tosty (najlepiej z razowego pieczywa), surowe, pieczone lub gotowane warzywa i makarony itd.

Dawkowanie oleju z konopi

Olej z konopi mogą jeść wszyscy: dzieci, dorośli i osoby starsze, profilaktycznie wystarczy już jedna łyżeczka w ciągu dnia. Jeżeli chcemy używać oleju w celach terapeutycznych to ilość trzeba zwiększyć do 2-3 łyżek w ciągu dnia. Pamiętajmy że oleju z konopi nie można przedawkować ale trzeba obserwować swój organizm jak reaguje na zmianę diety.

Nieoczyszczony olej z konopi

Olej z konopi (nieoczyszczony) tłoczony jest metodą „na zimno” – mechanicznie wyciskany z nasion bez ich podgrzewania. Wszystkie jego składniki zachowują naturalne struktury i cenne właściwości biologiczne. Po wytłoczeniu olej jest poddawany naturalnej sedymentacji, tzn. jest odstawiany w pojemnikach sedymentacyjnych w celu samoistnego osadzenia się wszelkich pozostałości z procesu tłoczenia. Dopiero po upływie optymalnego czasu sedymentacji olej jest rozlewany do ciemnych, szklanych butelek. Na żadnym etapie nasz olej nie jest poddawany rafinacji.

Olej z konopi dla skóry

Skład chemiczny oleju z konopi jest bardzo zbliżony do naturalnego tłuszczu ochronnego wydzielanego przez ludzką skórę, dzięki czemu, zastosowany w preparatach kosmetycznych, poprawia gospodarkę lipidami, szczególnie skóry łojotokowej i trądzikowej – łój staje się rzadszy i nie czopuje ujść gruczołów łojowych, co min. zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych. Olej ten jest łatwo absorbowany przez skórę, charakteryzuje się dobrą rozsmarowywalnością i brakiem nadmiernej tłustości po aplikacji. Dzięki wysokiej zawartości kwasu linolowego wpływa na zwiększoną przepuszczalność naskórka oraz wykazuje zdolność głębokiej penetracji tkanek, co czyni go doskonałym nośnikiem substancji naprawczych i odmładzających, takich jak ekstrakty roślinne czy olejki eteryczne. Olej z konopi, dzięki bogatej zawartości aminokwasów, wykazuje także korzystne działanie na skórę głowy i włosy (efekt filmogeniczności i substantywności). Zastosowany w odżywkach sprawia, że włosy stają się bardziej błyszczące i łatwiejsze w czesaniu. Informacje dotyczące właściwości oraz działania oferowanych produktów zostały przygotowane na podstawie materiałów ogólnodostępnych.

Informacja o wysyłce

5 opinii dla Olej konopny tłoczony na zimno

  1. Oceniony 5 na 5.

    Renata

    Rewelacja olej. Ma piękny zielony kolor i fantastycznie pachnie.Rewelacyjny do pielęgnacji ciała, gdyż ma dużo lepszą zdolność wchłaniania niż inne oleje.

  2. Oceniony 5 na 5.

    Michał

    Pyszny i bardzo zdrowy. Jego orzechowo-słonecznikowy smak jest bezkonkurencyjny. Używam do sałatek, zamiast oliwy.

  3. Oceniony 5 na 5.

    Miras Magones

    Doskonała jakość. Wracam po kolejną butelkę

  4. Oceniony 5 na 5.

    kalal

    olej świetnej jakości

  5. Oceniony 5 na 5.

    AnnaM

    Nie jest łatwo trafić w sieci na dobry olej konopny. Mnie się udało i bardzo polecam innym oleje z Niwki.pl. Tak świeży aż pachnie!

Dodaj opinię

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Inne Oleje

  • Obrazek olej lniany
    Olej lniany
  • Obrazek olej rzepakowy
    Olej rzepakowy
  • olej z dyni tłoczona na zimno
    Olej z pestek dyni
  • Olej słonecznikowy tłoczony na zimno
    Olej słonecznikowy
  • Olej z ostropestu
    Olej z ostropestu
  • Olej z czarnuszki
  • Olej sezamowy
  • olej z krokosza
    Olej z krokosza barwierskiego
  • Olej z lnianki (rydzowy)
  • Olej z wiesiołka
  • Olej makowy
  • Olej kokosowy
  • Olej z gorczycy
  • Olej z ogórecznika
  • Olej z lnu złocistego
  • Olej z czarnego sezamu