Koszyk
KONTAKT (PON-PT 7.30-14.30): 660 220 333
Darmowa dostawa od 250.00 

Olej konopny – sposób na gładką i nawilżoną skórę twarzy

Naturalnego pochodzenia olej konopny pozyskiwany z odmiany siewnej znajduje szerokie zastosowanie w kontekście skóry twarzy. Oprócz zawartości cennych kwasów omega-3 i 6, substancja oddziałuje w sposób nawilżający i kojący. Dlaczego warto stosować olej konopny na skórę? Czy składnik może wspomóc leczenie trądziku? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w treści niniejszego poradnika.

Olej konopny – co zawiera w składzie?

Olej konopny jest bogatym źródłem NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych), występujących pod postacią omega-3 i omega-6. Oprócz tego, w składzie substancji znajdują się m.in:

  • nasycone kwasy tłuszczowe, biorące udział w budowie białek,

  • witaminy z gryp B, A, D, E i K,

  • cenne minerały: wapń, cynk, potas, magnez, fosfor czy żelazo,

  • fosfolipidy,

  • fitosterole,

  • przeciwutleniacze.

Jak olej konopny działa na skórę?

Naturalnie pozyskiwana substancja wyróżnia się pozytywnym działaniem na skórę. Obecność antyoksydantów niweluje działanie wolnych rodników, a także redukuje proces niszczenia zdrowych komórek skóry. Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych wspiera intensywne nawilżanie twarzy oraz odbudowę zewnętrznych warstw naskórka. Co ważne, olej konopny zawiera również kwas linolenowy, obniżający komedogenność substancji. Tego typu produkt mogą więc stosować nie tylko osoby z cerą normalną, ale również tłustą i naczynkową.

Kiedy warto sięgnąć po olej konopny?

Olej konopny nie tylko natłuszcza skórę, ale również zapewnia jej odpowiednią dawkę odżywienia i ochrony przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych. Z tego względu substancja może być wykorzystywana do wsparcia terapii różnego rodzaju schorzeń skóry twarzy. Jedną z popularniejszych jest trądzik oraz inne aktywne choroby skóry wywoływane przez bakterie. Olej konopny wykazuje bowiem działanie przeciwzapalne oraz antybakteryjne, a dodatkowo umożliwia uzyskanie efektu wygładzenia, ujędrnienia i odmłodzenia skóry.

Uniwersalny charakter oleju konopnego tłoczonego na zimno sprawia, że można go wykorzystywać do różnych celów. Substancja wspomaga proces kompleksowego dbania o skórę, nie tylko twarzy, ale również całego ciała. Sporą zaletą oleju konopnego jest jego szybka wchłanialność i nie pozostawianie tłustej warstwy na powierzchni skóry. Dzięki temu, produkt można stosować zarówno w codziennej, jak i doraźnej pielęgnacji skóry twarzy, a także ciała.

Caputa J., Nikiel-Loranc A., Zastosowanie oleju konopnego w kosmetologii, Kosmetologia Estetyczna. Tom 4, 2019.

Bojarowicz H, Woźniak B. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz ich wpływ na skórę. Problemy Higieny i Epidemiologii, 2008.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.