Olej z czarnego sezamu tłoczony na zimno

100ml 15.00 
250ml 25.00 
500ml 48.00 
1000ml 90.00 
Termin przydatności: 9 miesięcy

Sezam indyjski (Sesamum indicum L.), znany także jako sezam wschodni, kunżut, łogowa wschodnia – gatunek jednorocznej rośliny prawdopodobniej jednej z najstarszych roślin oleistych znanych człowiekowi. Ma płaskie, matowe nasiona o zmiennej barwie od białej (łuskane) przez brązową do prawie czarnej (czarne i brązowe nasiona pozostawiane są w łuskach).

Oleje sezamowe posiadają wysoką odporność na jełczenie, którą zawdzięczają obecności sezamolu i sezamoliny – naturalnych przeciwutleniaczy. To produkty wysoko odżywcze. Dzięki temu poleca się je w profilaktyce wielu chorób, a także jako naturalny środek łagodzący ich przebieg.

Olej z czarnego sezamu odznacza się intensywniejszym aromatem i zapachem.
Oto niektóre jego właściwości:

• łagodzi podrażnienia skóry, jest pomocny w przypadku wystąpienia poparzeń,
• wspiera zdrowie jamy ustnej – jest skuteczny m.in. w usuwaniu płytki nazębnej, pomaga w zredukowaniu w jamie ustnej bakterii Streptococcus mutans, przyczyniających się do rozwoju próchnicy zębów,
• Obniża ciśnienie krwi – tę właściwość sezam posada dzięki wysokiej zawartości magnezu,
• ma właściwości ochronne wobec powstawania zmian miażdżycowych,
• pomaga zapobiegać problemom z układem kostnym oraz zachować zdrowe stawy,
• działa pozytywnie na pracę układu pokarmowego i przynosi ulgę przy zaparciach,
• jest dobrym źródłem białka w diecie wegetariańskiej.

Olej sezamowy w kosmetyce
– na skórę – zapewnia ochronę przed procesami starzenia, może być stosowany przez osoby posiadające suchą cerę, wymagającą regeneracji i intensywnego nawilżenia. Jednak nie jest najlepszy do cery naczynkowej ponieważ rozgrzewa skórę.
– na włosy i skórę głowy, pobudza porost włosów, zapobiega dolegliwościom skóry głowy, jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym, głęboko odżywia i wzmacnia włosy, które dobrze się układają.
– masaż całego ciała ciepłym olejem sezamowym oczyści organizm z toksyn oraz nada skórze blasku i jedwabistą gładkość.

Olej sezamowy w kuchni
Tradycyjnie jest stosowany w kuchni azjatyckiej, bardzo dobrze komponuje się z różnymi sałatkami, wzbogacając ich walory smakowe i zdrowotne.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o “Olej z czarnego sezamu tłoczony na zimno”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Inne Oleje

  • Obrazek olej lniany
    Olej lniany
  • Obrazek olej rzepakowy
    Olej rzepakowy
  • olej z dyni tłoczona na zimno
    Olej z pestek dyni
  • Olej słonecznikowy tłoczony na zimno
    Olej słonecznikowy
  • Olej z ostropestu
    Olej z ostropestu
  • Olej z czarnuszki
  • Olej sezamowy
  • olej z krokosza
    Olej z krokosza barwierskiego
  • olej konopny
    Olej konopny
  • Olej z lnianki (rydzowy)
  • Olej z wiesiołka
  • Olej makowy
  • Olej kokosowy
  • Olej z gorczycy
  • Olej z ogórecznika
  • Olej z lnu złocistego