Olej z lnianki (rydzowy) tłoczony na zimno

Oceniony 5.00 na 5 na podstawie 1 oceny klienta
(1 opinia klienta)
250ml 12.00 
500ml 22.00 
1000ml 40.00 
Termin przydatności: 6 miesięcy
Koszty dostawy

Olej rydzowy, olej z lnianki

Lnianka siewna (Camelina sativa L.) to jedna z najstarszych uprawnych roślin oleistych. Pojawiła się na obszarze Polski co najmniej 3000 lat temu i była uprawiana jako roślina oleista. Zwano ją różnie, m.in. rydz (przysłowie „lepszy rydz niż nic” dotyczy właśnie tej rośliny: w ubogim wiejskim domu, gdzie brakowało tłuszczu zwierzęcego, wykorzystywano olej rydzowy) a także ryżyk, lnicznik czy lennica.

Lnianka jest rośliną jednoroczną, jarą lub ozimą. Dobrze rośnie na glebach ubogich, piaszczystych i zdegradowanych, gdzie inne rośliny oleiste byłyby niemożliwe lub trudne w uprawie.

Olej rydzowy (nazywany olejem z lnicznika siewnego, olejem z lnianki, olejem kamelinowy) w dzisiejszych czasach jest dość mało znany, choć jeszcze kilkadziesiąt lat temu królował na polskich stołach. Niewiele mówi się o tym, że stanowił on część kulinarnej polskiej tradycji. Zapomniano o nim w połowie XX wieku, gdy zastąpiony został m.in. olejem rzepakowym i słonecznikowym. Obecnie powoli powraca do łask ze względu na unikalne właściwości prozdrowotne.

Skład i właściwości biologiczne oleju rydzowego

Olej rydzowy jest klarowny i przejrzysty. Ma barwę złocistą, złocisto-zieloną lub czerwonobrunatną w zależności od tego, czy został otrzymany z lnianki jarej lub ozimej. Posiada charakterystyczny smak i aromat: lekko korzenny, określany także jako posmak cebuli i gorczycy lub orzechowy z nutą goryczy.

Około 90 % zawartości tłuszczu w oleju rydzowym stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, z czego ponad 50% z nich to kwasy tłuszczowe wielonienasycone (kwas alfa-linolenowy (rodzina omega-3) od ok. 30 do 40% i kwas linolowy (rodzina omega-6) od ok. 15 do 20%). Ma bardzo korzystną proporcję kwasów omega-3 do omega-6. Ponadto w skład oleju rydzowego wchodzą: kwasy jednonienasycone ok. 35 % (w tym kwas erukowy od 1 do 3%), kwasy nasycone ok. 10 %, sterole, przeciwutleniacze z grupy tokoferoli (głównie witamina E), związki fenolowe, witamina A, witaminy z grupy B, mikro- i makroelementy oraz lecytyna.

Działanie antycholesterolowe oleju z lnianki

Badania kliniczne przeprowadzone w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie dowiodły, że poziom cholesterolu LDL u pacjentów, którym podawano przez dwa tygodnie olej rydzowy, spadł aż o 12 %.

Olej rydzowy w kosmetyce

Dzięki witaminie E olej rydzowy znalazł zastosowanie także w kosmetyce, gdyż „witamina młodości” jest antyoksydantem opóźniającym proces starzenia. Na bazie oleju rydzowego wytwarza się różne środki pielęgnacyjne, a sam olej może być także aplikowany bezpośrednio na skórę – przyspiesza bowiem gojenie ran, odleżyn, oparzeń i owrzodzeń. Pomaga niwelować objawy atopowego zapalenia skóry oraz łagodzi wypryski i dermatozy. Zmniejsza utratę wody przez naskórek oraz zwiększa elastyczność skóry.

Stosowanie oleju rydzowego

Olej lniankowy (rydzowy) może być stosowany tylko „na zimno”. Nie zaleca się, aby był ogrzewany powyżej 36 stopni. Z tego względu zastosowanie znajduje głównie w sosach sałatkowych lub do smarowania pieczywa. Ze względu na lekko korzenny posmak znakomicie nadaje się do wszelkich warzywnych sałatek i surówek , a także do śledzi w oleju, kasz i białego sera. Jego smak dobrze komponuje się z potrawami, do których dodajemy cebulę i czosnek.

Dawkowanie oleju rydzowego

Jedna łyżeczka oleju rydzowego pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które obniżają poziom „złego” cholesterolu, stanowiąc profilaktyczną ochronę przed chorobami serca i układu krążenia oraz przeciwdziałają problemom z nadwagą. Dawka lecznicza to 5-10 g (1-2 łyżeczek) dwa razy dziennie, najlepiej na czczo.

Świeży, zimnotłoczony i nierafinowany olej rydzowy

Nasz olej rydzowy jest 100% produktem naturalnym, tłoczonym na zimno. Na żadnym etapie wytwarzania nie jest poddawany rafinacji ani nie zawiera dodatków chemicznych czy konserwantów. Aby jak najdłużej zachowywał swoje walory smakowe i zdrowotne należy przechowywać go w ciemnym i chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.

Informacja o wysyłce

Przybliżona wartość odżywcza w 100g: wartość energetyczna 884 kcal, tłuszcz 100g, węglowodany 0g, białko 0g, sól 0g

1 opinia dla Olej z lnianki (rydzowy) tłoczony na zimno

  1. Oceniony 5 na 5.

    MARZENA

    w 3 dni robocze czekałam na przesyłkę ,olej bardzo dobrze zapakowany w styropian i z ostrzeżeniem . To prawdziwy olej! ma super zapach i bardzo dobry w smaku ! bedę robić ztego śledzie w oleju rydzowym w musztarcie !! Polecam !!!!!

Dodaj opinię

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Inne Oleje

  • Obrazek olej lniany
    Olej lniany
  • Obrazek olej rzepakowy
    Olej rzepakowy
  • olej z dyni tłoczona na zimno
    Olej z pestek dyni
  • Olej słonecznikowy tłoczony na zimno
    Olej słonecznikowy
  • Olej z ostropestu
    Olej z ostropestu
  • Olej z czarnuszki
  • Olej sezamowy
  • olej z krokosza
    Olej z krokosza barwierskiego
  • olej konopny
    Olej konopny
  • Olej z wiesiołka
  • Olej makowy
  • Olej kokosowy
  • Olej z gorczycy
  • Olej z ogórecznika
  • Olej z lnu złocistego
  • Olej z czarnego sezamu