IMG_9371

Olej sezamowy

5 z 5 na podstawie oceny 1 klienta
(1 opinia klienta)
100 ml
250 ml
500 ml
1000 ml
Kategoria:

Inne Oleje

  • Olej makowy
  • Olej z wiesiołka
  • Olej z lnianki (rydzowy)
  • olej konopny
    Olej konopny
  • olej z krokosza
    Olej z krokosza
  • Olej z czarnuszki
    Olej z czarnuszki
  • Olej z ostropestu
    Olej z ostropestu
  • Olej słonecznikowy tłoczony na zimno
    Olej słonecznikowy
  • olej z dyni tłoczona na zimno
    Olej z pestek dyni
  • Obrazek olej rzepakowy
    Olej rzepakowy
  • Obrazek olej lniany
    Olej lniany

Olej sezamowy tłoczony na zimno

Sezam jest znany na całym świecie. Znalazł zastosowanie w lecznictwie, kosmetyce i kuchni, gdzie wykorzystuje się ziarna sezamu, które – w zależności od gatunku – mają kolor biały, czerwony, brązowy lub czarny. Wszystkie odmiany ziaren sezamu łączy niezwykła odporność na jełczenie, którą zawdzięczają obecności sezamolu i sezamoliny – naturalnych przeciwutleniaczy.

Właściwości oleju sezamowego

Olej sezamowy zawiera bardzo dużo cennych dla organizmu składników. W swoim składzie ma przeważającą część nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega 9 ok. 41-43%), które odgrywają kluczową rolę w zachowaniu zdrowia. Ziarna sezamu są skarbnicą wzmacniającego kości wapnia, którego zawierają więcej niż mleko. Są także bogatym źródłem przeciwutleniaczy i fitosteroli – substancji niezbędnych do prawidłowej pracy serca i zapobiegającym niektórym nowotworom. Ważną substancją jest także sezamina – organiczny związek chemiczny należący do lignanów specyficzny dla ziaren sezamu i oleju sezamowego. Uważa się, że sezamina pozytywnie może wpływać na tempo utraty tkanki tłuszczowej. Oprócz niej olej sezamowy zawiera lecytnę, witaminę B6, D i E, fosfor, magnez, cynk, wapń i żelazo.

Właściwości lecznicze oleju sezamowego

Sezam jest jednym z najbogatszych źródeł fitoestroli w przyrodzie. Są to roślinne sterole, które obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegając tym samym rozwojowi zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Poza tym fitosterole zapobiegają niektórym rodzajom raka (np. rakowi prostaty). Zawartość fitosteroli w oleju sezamowym to 360-473 mg/100 g². Więcej fitosteroli mają jedynie olej słonecznikowy, rzepakowy, sojowy i oliwa z oliwek. Z kolei w ziarnach sezamu znajduje się 231-1900 mg/100 g² fitosteroli. Tym samym zawierają ich najwięcej spośród wszystkich nasion. Współczesna fitoterapia poleca stosowanie oleju sezamowego także w dolegliwościach bólowych. Jak wynika z przeprowadzonych badań, pozytywny wpływ na układ krwionośny ma też zawarta w sezamie sezamolina, która obniża poziom ciśnienia, stres oksydacyjny oraz zapobiega tworzeniu się zakrzepów.

Olej sezamowy źródłem wapnia

Ziarna sezamu są skarbnicą wapnia, który jest podstawowym materiałem budulcowym kości i zębów. Wapń jest też niezbędny do prawidłowej pracy serca i układu naczyniowego, gdyż bierze udział w krzepnięciu krwi i przyczynia się do obniżania ciśnienia krwi.

Olej sezamowy w kosmetyce

Olej sezamowy znalazł również szerokie zastosowanie w kosmetyce. Sezamol jest aktywnym przeciwutleniaczem, który „wymiata” wolne rodniki z organizmu. W związku z tym olej sezamowy, a także kosmetyki z jego dodatkiem, zapewniają ochronę skóry przed procesami starzenia. Doskonale wspomaga kosmetykę skóry suchej, mieszanej oraz dojrzałej i źle ukrwionej. Dobrze wpływa rozgrzewając ją, odtruwając, oczyszczając i regulując pracę gruczołów. Poza tym olej sezamowy można stosować na włosy – dzięki niemu są gładsze, wzmocnione i dobrze się układają. Z kolei masaż całego ciała ciepłym olejem sezamowym oczyści organizm z toksyn oraz nada skórze blasku i jedwabistą gładkość.

Olej sezamowy w kuchni

Olej sezamowy ma bardzo specyficzny, nieco orzechowy smak i aromat. Jest jednym ze sztandarowych produktów kuchni azjatyckiej – stosowany do wielu potraw, tak wytrawnych jak i słodkich. Tak jak inne oleje zimnotłoczone, olej sezamowy nie nadaje się do smażenia – traci wówczas swój smak i właściwości prozdrowotne oraz wartości odżywcze.

Świeży olej sezamowy tłoczony na zimno

Nierafinowany olej sezamowy uzyskiwany jest w wyniku tłoczenia „na zimno” nasion sezamu (Sesamum Indicum) . Wszystkie jego składniki zachowują naturalne struktury i cenne właściwości biologiczne. Po wytłoczeniu olej jest poddawany naturalnej sedymentacji, tzn. jest odstawiany w pojemnikach sedymentacyjnych w celu samoistnego osadzenia się wszelkich pozostałości z procesu tłoczenia. Dopiero po upływie optymalnego czasu sedymentacji olej jest rozlewany do ciemnych, szklanych butelek. Na żadnym etapie nasz olej nie jest poddawany rafinacji. Nie zawiera dodatków chemicznych ani konserwantów. Jest w 100% produktem naturalnym.

1 review for Olej sezamowy

  1. 5 z 5

    :

    Bardzo smaczny olej. Piękny kolor i aromat. Świeżo tłoczony jak na zamówienie. Polecam wszystkim!

Dodaj opinię