Promocja!

Olej z krokosza barwierskiego tłoczony na zimno

Oceniony 5.00 na 5 na podstawie 2 ocen klientów
(2 opinie klienta)
100ml 10.00 
250ml 15.00  12.00 
500ml 25.00  21.00 
1000ml 48.00  45.00 
Termin przydatności: 9 miesięcy

Olej ten pochodzi z rośliny botanicznej znanej jako Carthamus tinctorius. Dlaczego krokosz bywa nazywany barwierskim? To określenie jednoznacznie przypomina, za co przed wiekami ceniono niezwykłą roślinę. Już w starożytnym Egipcie uprawiano ją przede wszystkim ze względu na właściwości barwienia produktów spożywczych. Także w późniejszych epokach pomarańczowo-czerwone kwiaty były stosowane jako substytut bardzo drogiego szafranu. To zasługa obecności w nich kartaminy – naturalnego barwnika z grupy flawonoidów, zwanego często „czerwienią hiszpańską”. Z czasem uzyskiwany z krokosza barwnik roślinny zastąpiły substancje syntetyczne, jednak roślina nie została zapomniana. Roślina ta posiada również olejek eteryczny bogaty w alfa-cedren, beta-farnezen, kariofilen, terpinen-4-ol, verbenon, cynamonian metylu, gamma-kadinen i kumulen. Odkryto bowiem imponujące zalety oleju tłoczonego z jej nasion. W oleju z krokosza kryje się przede wszystkim ogromna dawka wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: olejowego, palmitynowego, stearynowego, linolenowego, arachidowego, ale na największe zainteresowanie zasługuje kwas linolowy, który niekiedy stanowi nawet 80 proc. składu produktu. Żaden inny olej roślinny nie może pochwalić się tak wysokim stężeniem tego organicznego związku chemicznego, który tworzy łatwe połączenia z cholesterolem, przywracając równowagę pomiędzy jego „dobrą” i „złą” postacią, a także zwiększając odporność naszego organizmu. Wspomaga również tworzenie kwasu DHA, dbającego o prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Badania naukowe wykazały, że produkt może być wsparciem dla osób zmagających się z otyłością czy cukrzycą. Kwas linolowy skutecznie zapobiega chorobie wieńcowej, zawałowi serca, udarowi mózgu czy miażdżycy, a także zwyrodnieniom naczyń, podnosząc ich elastyczność i obniżając przepuszczalność. Ma zdolność przywracania równowagi wodno-lipidowej skóry i zapewnia jej prawidłowe nawilżenie. Głównie polecany jest do skóry tłustej, mieszanej i trądzikowej ze względu na właściwości łagodzące stany zapalne i normalizujące wydzielanie sebum. Wzmacnia włosy, a także zapobiega ich wysuszaniu. Chroni przed promieniowaniem UV.   W oleju z krokosza znajdziemy też sporo alfa-tokoferolu, czyli witaminy E w swojej naturalnej postaci, silnego antyoksydantu pomagającego w neutralizacji szkodliwego działania wolnych rodników i powstrzymania procesów starzenia skóry (doskonale wpływa na nawilżanie, zapobiega jej wysuszeniu oraz powstawaniu tzw. plam starczych). Na skórę świetnie wpływa również inny cenny składnik oleju, czyli witamina A, zwiększająca produkcję nowych komórek, wykazująca działanie złuszczające i regulująca wydzielanie sebum. Informacje dotyczące właściwości oraz działania oferowanych produktów zostały przygotowane na podstawie materiałów ogólnodostępnych.

Termin przydatności do spożycia: 9 miesięcy.

Informacja o wysyłce

Tabela wartości

2 opinie dla Olej z krokosza barwierskiego tłoczony na zimno

  1. Oceniony 5 na 5.

    ctl

    Cudowny kolor i konsystencja. Zdrowie w butelce. Ma też u mnie zastosowanie kosmetyczne, polecam.

  2. Oceniony 5 na 5.

    Ala

    Bardzo dobry i pachnący olej. Świeżutki. Obsługa sklepu wzorowa:-)

Dodaj opinię

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Inne Oleje

  • Obrazek olej lniany
    Olej lniany
  • Obrazek olej rzepakowy
    Olej rzepakowy
  • olej z dyni tłoczona na zimno
    Olej z pestek dyni
  • Olej słonecznikowy tłoczony na zimno
    Olej słonecznikowy
  • Olej z ostropestu
    Olej z ostropestu
  • Olej z czarnuszki
  • Olej sezamowy
  • olej konopny
    Olej konopny
  • Olej z lnianki (rydzowy)
  • Olej z wiesiołka
  • Olej makowy
  • Olej kokosowy
  • Olej z gorczycy
  • Olej z ogórecznika
  • Olej z lnu złocistego
  • Olej z czarnego sezamu