Ocet jabłkowy to produkt znany od lat z wielu cennych właściwości. Czy tradycyjne przepisy są zgodne z aktualną wiedzą medyczną? Jakie są faktyczne prozdrowotne zastosowania octu jabłkowego? Warto poznać bliżej ten znany od lat produkt fermentacji jabłek. Tym bardziej, że może on zmienić oblicze naszej kuchni.
Ocet jabłkowy – odrobina chemii w codziennym życiu
Ocet jabłkowy znany był już w Starożytności. Od wieków ludzie doceniają jego działanie i wykorzystują przy przyrządzaniu posiłków. Choć przepisy na ocet jabłkowy mają długą historię, warto wiedzieć jak ich produkcja wygląda z chemicznego punktu widzenia. Ocet to produkt biologiczny podwójnej fermentacji produktów pochodzenia rolniczego, w tym wypadku jabłek.
W trakcie wytwarzania octu jabłkowego na jabłka, skórki jabłek lub sok jabłkowy działają jednocześnie drożdże i bakterie octowe. Cukry z jabłek trawione są przez drożdże – w ten sposób powstaje alkohol etylowy. Ten etap to fermentacja alkoholowa. Po niej następuje fermentacja octowa. Bakterie kwasu mlekowego utleniają etanol do postaci kwasu octowego. Na skutek synergii tych dwóch procesów dochodzi do podwójnej fermentacji i powstania octu jabłkowego.
Warto dodać, że według norm obowiązujących w polskim prawie ocet spożywczy powinien być produktem niefiltrowanym, niesłodzonym i bezalkoholowym. Wybierając ocet jabłkowy warto szukać octu jak najbardziej naturalnego. Wiele produktów dostępnych na rynku zawiera niepotrzebne dodatki takie jak aromaty czy sztuczne barwniki.
Ocet jabłkowy – bogactwo cennych składników
Ocet jabłkowy coraz częściej doceniany jest nie tylko ze względu na szerokie zastosowanie w kuchni, ale także ze względu na cenne substancje, które wchodzą w jego skład. Im lepszej jakości ocet jabłkowy, tym większe stężenie cennych substancji zawiera.
Najczęściej docenia się ocet jabłkowy ze względu na zawartość takich substancji jak:
-
antyoksydanty, przede wszystkim beta-karoten,
-
bakterie probiotyczne,
-
witaminy z grupy B,
-
witamina C,
-
bor, potas, magnez, wapń, i żelazo,
-
pektyny, które hamują wchłanianie tłuszczy i obniżają poziom złego cholesterolu we krwi.
Poleca się profilaktyczne stosowanie octu jabłkowego w celu zachowania stałego poziomu cukru we krwi, dbania o zdrowie układu pokarmowego i układu krążenia. Jako produkt fermentacji, ocet jabłkowy może wpływać także korzystnie na odporność organizmu.
Ocet jabłkowy w kuchni
Ocet jabłkowy słynie ze swoich właściwości wspomagających proces odchudzania, wspierających pracę układu pokarmowego i innych prozdrowotnych właściwości. Co więcej, można go stosować także w trosce o piękne włosy lub cerę. Niemniej, picie octu jabłkowego nie musi wyglądać jak picie tranu. Nie jest konieczne odmierzanie dziennej dawki i spożywanie go solo.
Ta metoda dla wielu jest bardzo wygodna i gwarantuje systematyczność, niemniej warto pomyśleć także o bardziej naturalnym włączeniu octu jabłkowego do diety. Ocet jabłkowy ma wyjątkowy smak i aromat. Doskonale nadaje się jako składnik dressingów do sałatek i warzyw. Klasycznym połączeniem jest oliwa z oliwek, musztarda, miód i ocet jabłkowy. Ciekawe doznania smakowe daje także połączenie octu jabłkowego z sokiem z pomarańczy i szczyptą chilli.
Ocet jabłkowy doskonale sprawdza się jako dodatek do warzywnych past kanapkowych i koktajli. Warto dodawać go także do zup, aby nadać im nieco kwaskowatości i sosów, w którym mogą przełamać ostry smak. Aby ocet jabłkowy zachował swoje właściwości warto pamiętać, aby nie poddawać go obróbce cieplnej. Dobrej jakości ocet jabłkowy służy nie tylko naszemu zdrowiu, ale także rozpieszcza kubki smakowe.