Koszyk
KONTAKT (PON-PT 7.30-14.30): 660 220 333
Darmowa dostawa* od 160.00 

Dlaczego cukrzykom poleca się stosować olej z ostropestu?

Ostropest plamisty to roślina wykorzystywana w medycynie już od ponad 2 000 lat. W ostatnich latach stosowany głównie wśród osób z chorobami wątroby i pęcherzyka żółciowego – obecnie coraz częściej polecany jest także cukrzykom. Przeczytaj i dowiedz się dlaczego!

Olej z ostropestu dla cukrzyków – dlaczego warto?

Silibum marianum, czyli ostropest plamisty to roślina bogata we flawonolignany. Wśród nich znalazła się także sylimaryna, która regeneruje komórki trzustki, ale i skutecznie obniża poziom cukru we krwi. Nic więc dziwnego, że wielu lekarzy poleca ją stosować pacjentom z cukrzycą. Co więcej, badania potwierdzają, że produkty powstałe na bazie ostropestu pełnią funkcję agonisty receptora PPARγ i doprowadzają do reakcji w komórkach. W tym miejscu warto również wspomnieć, że PPARγ są stosowane jako w celu obniżenia poziomu glukozy u pacjentów z cukrzycą typu 2. Niestety jednak te same badania dowodzą, że mogą one wywołać szereg skutków ubocznych.

Jak ostropest działa na diabetyków?

Na pozytywne działanie ostropestu na diabetyków zwrócono uwagę całkiem przypadkiem – podczas badań jej wpływu nad wątrobą. U pacjentów z marskością wątroby, którym przez pół roku podawano 600 mg zawartej w nim sylimaryny dziennie zauważono zmniejszenie stężenia glukozy we krwi. Co ciekawe, w rezultacie nastąpiło także złagodzenie insulinooporności. W trakcie badań odnotowano również 0,5% spadek HbA1c oraz poziomu MDA.

Z kolei inne badanie potwierdziło, że u pacjentów z cukrzycą typu 2, u których wykryto wydalanie albumin z moczem nastąpiła poprawa – i to o 50%! Wszystko za sprawą 140 mg sylimaryny, jaką serwowano im 3 razy dziennie przez okres 6 miesięcy.

To jednak jeszcze nie wszystko. Zawarta w oleju z ostropestu sylimaryna nie tylko obniża poziom glukozy we krwi, ale i reguluje poziom cholesterolu całkowitego i trójglicerydów.

Jakie skutki uboczne może mieć stosowanie ostropestu?

Mimo iż badania przeprowadzone na pacjentach z marskością wątroby nie wykazały żadnych działań niepożądanych, okazuje się, że nieco inaczej wygląda to w przypadku diabetyków. Mowa m.in. o uczuciu nudności, czy bólu głowy, jakie mogą się pojawić po zażyciu sylimaryny.

Sporadycznie może to być również biegunka. I choć objawy te nie są groźne dla zdrowia – mogą powodować dyskomfort, przez co badania nad ostropestem dla diabetyków są dalej kontynuowane.

Co ciekawe, badania potwierdzają, że zawarta w oleju sylimaryna może być podawana kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią, a podobnie jak w przypadku osób z chorobami wątroby, nie wywoła ona nieprzyjemnych skutków ubocznych.

Czy warto stosować olej z ostropestu?

Mimo iż badania nad tą rośliną i jej niezwykłymi właściwościami wciąż trwają, naukowcy nie mają wątpliwości co do tego, że ostropest ma korzystny wpływ na zdrowie diabetyków. Co więcej, pomaga on także w walce z powikłaniami chorobowymi, w tym m.in. neuropatii cukrzycowej, nefropatii cukrzycowej i niealkoholowego zapalenia wątroby.

Bibliografia:

  1. Velussi M, Cernigoi AM, Viezzoli L, Dapas F, Caffau C, Zilli M. 1993. Silymarin reduces hyperinsulinemia, malondialdehyde levels, and daily insulin need in cirrhotic diabetic patients. W: Current Therapic Resrach. V: 53(5). s.: 533–545.

  2. Fallahzadeh MK, Dormanesh B, Sagheb MM, Roozbeh J, Vessal G, Pakfetrat M, Daneshbod Y, Kamali-Sarvestani E, Lankarani KB. 2020. Effect of addition of silymarin to renin-angiotensin system inhibitors on proteinuria in type 2 diabetic patients with overt nephropathy: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. American Journal of Kidney Diseases. V. 60(6), s.: 896–903.

  3. Hawke RL, Schrieber SJ, Soule TA, Wen Z, Smith PC, Reddy KR, Hawed AS, Belle SH, Afdhal NH, Navarro NJ. et al. 2020. Silymarin ascending multiple oral dosing phase I study in noncirrhotic patients with chronic hepatitis C. W: The Journal of Clinical Pharmacology. V: 50(4), s.:434–449.

  4. Huseini HF, Larijani B, Heshmat R, Fakhrzadeh H, Radjabipour B, Toliat T, Raza M. 2006. The efficacy of Silybum marianum (L.) Gaertn. (silymarin) in the treatment of type II diabetes: a randomized, double-blind, placebo-controlled, clinical trial. W: Phytotheraphy Research. V: 20(12), s.:1036–1039.

  5. Angulo P, Jorgensen RA, Kowdley KV, Lindor KD. 2006. Silymarin in the treatment of patients with primary sclerosing cholangitis: an open-label pilot study. W: Digestive Diseases and Science. V: 53(6). s: 1716–1720.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.