Olej z pestek dyni – pomysły na wiosenne pesto
Prostota przygotowania i doskonały smak – to sekretne składniki najlepszej kuchni. Pesto przygotowane na bazie oleju z pestek dyni to danie idealne na wiosnę. Przygotowuje się je błyskawicznie i jest pieszczotą dla podniebienia. Co niemniej ważne, wszystkie ingrediencje pesto to bomba składników odżywczych – warto je jeść jak najczęściej.
Dlaczego warto dodać olej z pestek dyni do pesto
Wysokiej jakości zimnotłoczony i poddany naturalnej sedymentacji olej z pestek dyni to skarbnica składników odżywczych. Jak każdy dobrej jakości olej, także olej z pestek dyni jest cennym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym do prawidłowej gospodarki hormonalnej i przyswajania witaminy D. Ponadto, olej z pestek dyni zawiera witaminy: A, E, C, B1, B2, B6. Jest cennym źródłem beta-karotenu, potasu i cynku oraz takich substancji odżywczych jak: fitosterole, fitosteryny czy kukurbityna.
Warto podkreślić, że cenne właściwości olej z pestek dyni zachowuje jedynie podawany na zimno. Nie powinno poddawać się go obróbce cieplnej. Z tego względu tak ważne jest stosowanie w kuchni zimnotłoczonego oleju z pestek dyni. Wysokiej jakości olej z pestek dyni nazywany jest zielonym złotem – to z uwagi na charakterystyczny zielono-brązowy kolor. Olej z pestek dyni ma lekko orzechowy smak, który doskonale komponuje się z wieloma potrawami.
Pomysły na pesto z olejem z pestek dyni
Pesto można przygotować z wielu składników i na wiele sposobów. Olej z pestek dyni doskonale sprawdzi się w mniej typowym przepisie na pesto z pestkami dyni i rukolą. Na kilka porcji pesto niezbędne będą:
-
dwie garści rukoli,
-
50 g pestek dyni,
-
150 ml oleju z pestek dyni (można go wymieszać pół na pół z innym olejem),
-
sok z połówki cytryny,
-
30 g parmezanu,
-
sól, pieprz i czosnek.
W kielichu blendera należy umieścić 1/3 oleju z pestek dyni, a także czosnek, pestki dyni i sok z cytryny. Po dokładnym zblendowaniu tych składników dodajemy pozostałą część oleju z pestek dyni, rukolę i parmezan i ponownie blendujemy. Pesto mieszamy z ugotowanym makaronem. Co ważne, nie podgrzewamy.
Innym ciekawym przepisem na wiosenne, pyszne i zdrowe danie jest pesto z natką pietruszki i olejem z pestek dyni. Jak je przygotować? Niezbędna będzie:
-
duża ilość (około szklanki) umytej, osuszonej i posiekanej natki pietruszki wraz z łodyżkami,
-
sok z połowy cytryny,
-
½ szklanki orzechów lub ziaren (mogą to być orzechy włoskie, ziemne, a także pestki dyni lub słonecznika),
-
¼ szklanki oleju z pestek dyni,
-
ok. 30 g parmezanu lub płatków drożdżowych.
Olej z pestek dyni nada pesto bardziej intensywny kolor, a także nieco osłodzi i złagodzi jego smak. Wszystkie składniki należy zblendować najpierw na małych, następnie na większych obrotach. W trakcie blendowania pomału dolewamy wody, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Podobnie jak w przypadku innych przepisów z olejami tłoczonymi na zimno, pesto z natki pietruszki nie podgrzewamy.
Przepisy na pesto z olejem z pestek dyni są naprawdę proste. Co ważne, mają uniwersalne zastosowanie – można ich używać nie tylko jako sosu do makaronu, ale także do kanapek, twarożku czy jako dip do świeżych warzyw. Warto poznać przepisy na pesto i znaleźć swój ulubiony. Tego typu dania są nie tyko pyszne, ale także bardzo zdrowe.