Olej konopny – jak używać go w kuchni
Nierafinowany, tłoczony na zimno spożywczy olej konopny dzięki wyjątkowemu składowi, wysokiej zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i wielu cennych witamin często spożywany jest jako suplement diety. Warto wiedzieć, że olej konopny można włączyć także do domowych przepisów. Dzięki temu z jego cennych właściwości będziemy czerpać jeszcze więcej.
Co wyróżnia olej konopny
Na wstępie warto podkreślić, że spożywczy olej konopny nie jest tym samym co oleje CBD. Te dwa produkty nie mają ze sobą wiele wspólnego – pochodzą z rożnych części konopi siewnej i mają całkiem inne działanie i zastosowanie. Olej CBD wytwarza się z kwiatostanu rośliny, zwykle wykorzystując proces ekstrakcji etanolem. W rezultacie powstaje olej bogaty w kannabinoidy.
Spożywczy olej konopny powstaje z nasion konopi siewnych (Cannabic sativa L.) na skutek tłoczenia na zimno i sedymentacji. Jest bezpieczny do spożycia dla wszystkich, bez względu na wiek. Co więcej, jego skład sprawia, że każdy kto włączy do diety olej konopny przysłuży się swojemu organizmowi.
Olej z nasion konopi znany jest od setek lat. Posiada specyficzny zielono-brązowy kolor, który na skutek działania promieni słonecznych rozjaśnia się. Jest lekko orzechowy, ziemisty i wyraźny. Niemniej, nie dominuje smaku potraw, z powodzeniem można używać go w kuchni na wiele sposobów – jedynym warunkiem, o którym należy pamiętać to stosowanie oleju z konopi wyłącznie na zimno.
Pomysły na wykorzystanie oleju z nasion konopi w kuchni
Olej z nasion konopi podobnie jak inne zimnotłoczone oleje nie nadają się do obróbki cieplnej. Na skutek wysokiej temperatury mogą stracić część swoich cennych właściwości. Niemniej, można nim skropić niemal każdą potrawę – dzięki charakterystycznemu aromatowi, olej konopny pełni także funkcję wyjątkowej przyprawy. Z powodzeniem można nim skropić pieczone warzywa lub mięso, a także dodać go do zupy krem.
Najłatwiej włączyć olej z konopi do codziennej diety wykorzystując go jako składnik sosów do sałatek. Świetnie sprawdzi się w przypadku wiosennych sałatek z pomidorami i ogórkami, roszponką czy rukolą. Doda także wyjątkowego aromatu surówkom z białej lub czerwonej kapusty. Także inne sałatki i surówki zyskają jeśli dodamy do dressingu olej z konopi. Warto pamiętać, że witaminy zawarte w warzywach są lepiej przyswajane przez organizm w towarzystwie tłuszczy.
Olej konopny może być także dodatkiem do pesto, smoothie, past warzywnych i wielu innych dań. Aby móc cieszyć się najlepszym smakiem oleju z pestek konopi warto wybrać produkt najwyższej jakości. Olej tłoczony tradycyjnymi metodami, w naturalny sposób sedymentowany to nie tylko najlepszy smak i aromat, ale także więcej składników odżywczych.
Olej konopny ma statut superfood – wiele osób spożywa go codziennie rano, na czczo. Jest to bardzo dobry sposób uzupełnienia diety o cenne składniki. Aby w pełni wykorzystać właściwości oleju z nasion konopi można z powodzeniem zastąpić nim inne oleje wykorzystywane w kuchni. Każdy z naturalnych olejów tłoczonych na zimno jest inny, warto postawić na różnorodność – przyniesie ona korzyści nie tylko podniebieniu, ale także naszemu zdrowiu.