Tradycyjna polska dieta nie stroni od produktów poddawanych zdrowej fermentacji. Królują tu kiszone ogórki i kapusta, bez których wielu z nas nie wyobraża sobie przetrwania okresu jesienno – zimowego. Dobrze wiedzieć, że kiszonki to nie tylko wyjątkowy smak, ale także samo zdrowie. Co zyskujemy jedząc kiszonki?
Czym są kiszonki i zakwasy
Rosnąca popularność kiszonek i zakwasów sprawia, że możemy spotkać serwowane w tej formie bardziej i mniej oczywiste warzywa. Jak rozpoznać, która kiszonka jest dla nas najlepsza? Ta naturalna. Prawdziwe kiszonki to produkty, które zostały poddane procesowi fermentacji z użyciem użyciem mikroorganizmów, a konkretnie bakterii kwasu mlekowego. Ich działanie obniża pH przetworów poniżej 4,2. Dzięki temu fermentacja kwasu mlekowego jest przede wszystkim doskonałą formą konserwacji. Umożliwia przechowywanie warzyw przez długi czas i nie dopuszcza do rozwoju szkodliwych bakterii gnilnych. Choć proces ten wydaje się skomplikowany, każdy z nas w prosty sposób może przeprowadzić go we własnym domu.
Co istotne dla wielbicieli ciekawych, kulinarnych doznań, proces kiszenia zmienia smak produktów. Prawidłowo kiszone warzywa, a nawet owoce są nie do podrobienia przez żadne sztuczne dodatki. Obecnie, kiszeniu poddaje się coraz więcej różnych produktów – jest to dobra wiadomość zarówno dla naszych kubków smakowych, jak i dla zdrowia i odporności. Dobrze wiedzieć, że zyskujemy dostęp zarówno do ciekawych przepisów na kiszonki i zakwasy, jak i do wysokiej jakości, naturalnych i ekologicznych produktów, które możemy kupić.
Najciekawsze kiszonki i zakwasy
Warto wiedzieć, że jedząc kiszonki nie musimy ograniczać się do swojskich kiszonych ogórków czy kapusty kiszonej. Inne dostępne mniej typowe kiszonki to nie tylko dalekowschodnie kim chi. W polskiej tradycji znajduje się wiele kiszonych produktów, które szczęśliwie wracają dziś do łask. Wymienić należy w tym miejscu:
-
kiszonego buraka,
-
kiszony czosnek,
-
kiszoną cebulę,
-
kiszony seler,
-
kiszoną brukselkę,
-
kiszoną paprykę,
-
kiszone zielone pomidory,
-
kiszoną cytrynę,
-
i inne.
Dlaczego kiszonki i zakwasy są tak zdrowe
Kiszonki mają pozytywny wpływ na florę bakteryjną w jelitach. Z tą właściwością wiąże się zwykle wpływ kiszonek i zakwasów na wspieranie odporności. Warto dodać, że to nie jedyne znane właściwości jakie mają kiszonki w naszej diecie.
Bardzo istotna jest ich wartość odżywcza i bogactwo witamin, jakie dzięki jedzeniu kiszonych produktów dostarczamy do organizmu. Do witamin, które pozyskujemy dzięki kiszonkom i zakwasom należy witamina C, witaminy z grupy B oraz witaminy A, K i E. W tym miejscu warto podkreślić także obecność w kiszonkach takich składników jak potas, wapń i siarka.
Tym, co sprawia, że kiszone produkty i zakwasy są wyjątkowe i niezastąpione w diecie jest kwas mlekowy. To on wpływa na skład mikroflory bakteryjnej w jelitach. Dzięki temu poprawia pracę przewodu pokarmowego, wspiera procesy trawienne, ale też usprawnia wchłanianie składników odżywczych do organizmu. Coraz więcej mówi się o wpływie stanu jelit na ogólną kondycję. Warto zaznaczyć, że jelita wpływają na samopoczucie zarówno w sferze naszego „fizjo”, jak i „psyche”. Dostarczając organizmowi cenny kwas mlekowy, dbamy o siebie. Kiedy idzie to w parze z tak wielką uciechą dla podniebienia jaką daje jedzenie kiszonek – nie warto się wahać. Jedzmy kiszonki tak często, jak to jest możliwe. Na zdrowie!