Jagoda kamczacka to owoc, który przebojem wkroczył na polski rynek. Bardzo szybko zyskał statut superfood. Czy jego dobra sława ma naukowe podstawy? Warto dowiedzieć się jak jagoda kamczacka może wpływać na nasze zdrowie. Znając właściwości tej niezwykłej rośliny z pewnością chętnie zaprosimy ją do naszych kuchni.
Jagoda kamczacka – owoc warty bliższego poznania
Jagoda kamczacka z wyglądu przypomina nieco czarne jagody, jest jednak większa, a jej kształt jest charakterystycznie wydłużony. W smaku przypomina mieszankę wielu owoców: borówki, maliny, jeżyny i porzeczki. Jest dość kwaskowata, co zdaje się wyróżniać ją na tle innych jagód. Niemniej, najnowsze odmiany jagody kamczackiej nie są przesadnie kwaśne, ani gorzkawe. Ta modyfikacja sprawiła, że owoce mogły zmienić swoje przeznaczenie z przemysłowego na deserowe. Zdecydowanie chętniej sięgamy do słodsze owoce, a lekka nuta kwaskowatości podkręca wyjątkowy smak jagody kamczackiej.
Jagoda kamczacka to suchodrzew jadalny znany także jako haskap. To roślina występująca naturalnie na terenie północnej Azji. Jak się okazało w ostatnich latach, Polska jest doskonałym miejscem na jej uprawę. Obecnie jest prawdopodobnie największym producentem jagody kamczackiej w Europie.
Prozdrowotne właściwości jagody kamczackiej
Wielu roślinom i ziołom od wieków przypisuje się lecznicze właściwości. Także tradycyjna medycyna poszukuje naturalnych substancji, które można wykorzystać w celach leczniczych. Dzięki inspiracji medycyną ludową i nowoczesnym badaniom laboratoryjnym można określić skład chemiczny i aktywność biologiczną substancji. Czy właściwości jagody kamczackiej potwierdzają badania naukowe?
Jagoda kamczacka nie jest typowo europejską rośliną leczniczą, niemniej jej właściwości od wieków doceniali mieszkańcy Chin, Japonii i północno-wschodniej Rosji. Dla mieszkańców wyspy Hokkaido była wręcz świętością, tam określano ją jako eliksir życia. W celach leczniczych wykorzystywano cały suchodrzew jadalny. Jednak to właśnie owoce haskap uznawane są za najzdrowsze. Przypisuje im się szereg cennych właściwości:
-
działanie przeciwzapalne,
-
wpływ na jakość wzroku,
-
działanie wspierające układ krwionośny i pracę serca,
-
działanie moczopędne,
-
wpływ na pracę mózgu,
-
działanie przeciwnowotworowe.
Warto dodać, że jagoda kamczacka uznawana jest za doskonały owoc wspierający odporność organizmu, a także źródło wielu witamin i mikroelementów dostarczających naszemu ciału tego, czego potrzebuje. Na szczęście żyjemy w czasach, kiedy nie musimy opierać się na przypuszczeniach. Można łatwo sprawdzić co o jagodzie kamczackiej mówi nauka.
Jagoda kamczacka – właściwości potwierdzone naukowo
Zgodnie z przeprowadzonymi badaniami potwierdziło się przypuszczenie, że jagoda kamczacka może stanowić doskonałe źródło związków fenolowych. Antocyjany, flawonoidy i kwasy fenolowe mają działanie:
-
przeciwutleniające,
-
przeciwzapalne,
-
i przeciwbakteryjne.
Stosowane regularnie mogą także działać profilaktycznie na wiele chorób, przeciwdziałać anemii i wspierać pracę serca. Najwięcej związków fenolowych mają owoce zebrane pod koniec sezonu. Te są także najbardziej słodkie.
Jagoda kamczacka jest także bardzo dobrym źródłem witaminy C, której działanie dla organizmu jest nieocenione. Warto podkreślić, że kwaśniejsze odmiany jagody kamczackiej zawierają więcej witaminy C. Owoce jagody kamczackiej zawierają kwas askorbinowy w ilości od 30,5 do 186,6 mg/100 g, co sprawia, że wysuwa się na czołówkę pokarmowych źródeł tej witaminy. Jagoda kamczacka to także potwierdzone źródło witamin z grupy B, magnezu, fosforu, wapnia i potasu.
Co niezwykle istotne, jagoda kamczacka to skarbnica roślinnych substancji przeciwutleniających. Przeprowadzone badania wykazały bardzo wysoki potencjał przeciwutleniający, umożliwiający walkę z wolnymi rodnikami. Jak widać w przypadku jagody kamczackiej, określenie mianem superfood nie jest przesadą. Niezależnie od tego czy świeża, mrożona, w postaci soku czy liofilizowana – jagoda kamczacka to bez wątpienia to jeden z tych owoców, który powinien znaleźć się w kuchni każdej osoby dbającej o zdrowie.
Bibliografia:
Marta Kula, Mirosława Krauze-Baranowska, Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea L.) – aktualny
stan badań fitochemicznych i aktywności biologicznej, Post Fitoter 2016; 17(2): 111-118.