Wiosenny twarożek

Wiosna dookoła. A zapowiadane temperatury zwiastują nadejście lata wielkimi krokami!

Ciesząc się słonkiem coraz częściej sięgamy po świeże warzywa, choć tych jeszcze o tej porze roku niewiele. Mamy tu na myśli wszelkie ogródkowe nowalijki własnej uprawy. Niewielka szklarnia zapewnia nam smakowite rzodkiewki. Szczypiorek ścinamy z cebulek rosnących w kuchennych naczyniach, od miseczek po filiżanki, na domowym parapecie.

By urozmaicić nasz jadłospis sięgamy także po oleje wyrabiane w naszej niewielkiej tłoczni – Olejarnia Niwki. Połączenie świeżutkich nowalijek, ziarenek i olejów z twarożkiem tworzy nam wspaniały posiłek.

  • drobno pokrojona czerwona i biała cebulka
  • drobno pokrojony szczypiorek
  • rzodkiewka razem z młodymi listkami
  • twarożek
  • słodka śmietana
  • ziarenka podprażonego słonecznika i łuskanej konopi
  • świeżo zmielone ziarenka czarnuszki, czarnego pieprzu i kminu
  • olej lniany z Olejarni Niwki
  • sól do smaku

Wszystkie składniki łączymy w proporcjach według własnego gustu i smaku. Serek rozpychamy aby utworzyć niewielką dziurkę, w którą wlewamy przepięknie kontrastujący, żółciutki olej i posypujemy nasionkami.

Połączenie bieli serka z kontrastującym, złotym kolorem oleju lnianego powoduje, iż danie wygląda jak jajeczko sadzone – co szalenie uwielbiają nasze dzieci 😊.
SMACZNEGO!

Do potrawy opisanej powyżej można ze wspaniałym rezultatem dosypywać przeróżne dodatki: kiełki, hodowaną na oknie rzeżuszkę, posiekane młode listki pokrzywy, mleczu, krwawnika lub sałaty (także wspaniale rośnie w doniczce!).

Informacje dotyczące właściwości oraz działania oferowanych produktów zostały przygotowane na podstawie materiałów ogólnodostępnych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *