Koszyk
KONTAKT (PON-PT 7.30-14.30): 660 220 333
Darmowa dostawa* od 160.00 

Róże karnawałowe z dżemem

Składniki na ciasto:

– 3 żółtka

– 3 łyżki kwaśniej śmietany

– 1 łyżka alkoholu

– szczypta soli

– 2 szklanki mąki pszennej (+ ile się wgniecie)

 

Pozostałe składniki:

– cukier puder do posypania

dżem z jagody kamczackiej

– olej do smażenia

 

Ze składników zagnieść ciasto uderzając nim co chwilę o stolnicę. Po wyrobieniu rozwałkować dość cienko i wykrawać kółka o 3 lub 4 różnych średnicach. Każde kółko naciąć z brzegu w 3 miejscach. Złożyć kółka od największego do najmniejszego i skleić środek naciskając mocno palcem. Smażyć na głębokim tłuszczu z dwóch stron, na lekko rumiany kolor. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem, a chwilę przed podaniem środek róży wypełnić dżemem z jagody kamczackiej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *