Torty to ciasta wyjątkowe – celebrujemy nimi ważne okazje, jak urodziny, rocznice czy śluby. Przykładamy się do ich smaku i wyglądu, tak aby pięknie się prezentowały i smakowały gościom. Tort może być bardzo lekki, albo pełen słodkich dodatków. Warto poznać przepisy na torty z wykorzystaniem liofilizowanych owoców. Ten dodatek doskonale przełamuje słodycz kremów, a dodatkowo sprawia, że tort jest bardziej fit. Tort z liofilizowanymi malinami zasmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za słodkościami. W jaki sposób liofilizowane maliny mogą odmienić tradycyjny tort? Poznaj proste i smaczne przepisy.
Malinowa pralina
Malinowa pralina z liofilizowanych owoców to idealny dodatek do tortów. Jest nie tylko wyśmienita, ale dzięki użyciu wysokiej jakości liofilizowanych malin także zdrowa. Pralina to cieniutka warstwa, którą rozsmarowuje się między biszkoptem, a kremem. Malinowa pralina jest lekko kwaskowata i pełna smaku – idealnie komponuje się z kremami śmietankowymi oraz tymi na bazie jogurtu.
Pralina z chrupiącymi liofilizowanymi malinami nie tylko dodaje tortom wyjątkowego smaku. To także sposób na urozmaicenie faktury tortu, dzięki czemu deser zjada się z jeszcze większą przyjemnością. Aby przygotować pralinę niezbędne będą:
– 50 g liofilizowanej maliny,
– 70 g białej czekolady.
Czekoladę należy delikatnie i ostrożnie rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie dodać do niej pokruszone liofilizowane maliny. Tak przygotowaną masę można rozsmarować po biszkopcie. Aby uniknąć problemów z porcjowaniem tortów, pralinę z liofilizowanymi malinami warto wykorzystać na najniższych piętrach. Liofilizowane maliny nadadzą intensywny, owocowy smak – są pyszne i zawierają dużo witamin. Warto zastąpić liofilizowanymi owocami takie typowe dodatki do tortów jak prażynki czy gotowe musujące posypki.
Biszkopt z liofilizowanymi malinami
Liofilizowane maliny mogą być dodatkiem nie tylko do kremów i pralin. Dzięki wykorzystaniu sproszkowanych liofilizowanych owoców można upiec zupełnie wyjątkowy biszkopt. Jak to zrobić? Wystarczy do sprawdzonego przepisu na biszkopt dodać dwie łyżki sproszkowanych malin liofilizowanych. Taki biszkopt będzie nie tylko pięknie wyglądał, ale i smakował wybornie.
Na średni biszkopt (ok. 20 cm) potrzebnych jest 5 jaj, 170 g. cukru, 130 g. mąki pszennej i 45 g. mąki ziemniaczanej. Białka jaj ubijamy z cukrem na sztywną masę, a następnie delikatnie dodajemy pozostałe składniki delikatnie mieszając. Na koniec do ciasta dodajemy sproszkowane liofilizowane maliny. Pieczemy do suchego patyczka.
Taki biszkopt będzie smakował wybornie nawet przy dodatku najprostszych kremów. Warto dodać, że liofilizowane owoce świetnie nadają się do nadania kremom owocowego smaku i pięknego koloru. Do tortów można wykorzystać nie tylko liofilizowane maliny, ale także truskawki, jagody i inne owoce. Tort malinowy to bez wątpienia klasyka gatunku, a liofilizowane owoce sprawiają, że można go wykonać nawet, kiedy nie ma sezonu na świeże maliny. Jest to dodatek naturalny i zdrowy, zawierający jedynie naturalne cukry i moc witamin.