Dynia to produkt spożywczy, po który Polacy sięgają od stosunkowo niedawna. Wielu osobom kojarzy się głównie z amerykańskim świętem Halloween, jednak coraz częściej doceniamy jej walory kulinarne i prozdrowotne. Nic dziwnego. Nic nie rozgrzewa jesienią tak dobrze, jak sycąca zupa z dyni. Mało kto jednak wie, że olej tłoczony z jej pestek doskonale wpływa na prawidłowe funkcjonowanie naszego mózgu.
Cynk i magnez, czyli idealna dieta dla mózgu
Olej z pestek dyni jest cennym źródłem cynku, magnezu i żelaza. To ważne, ponieważ niedobory tych pierwiastków są bardzo powszechne wśród mieszkańców wielu zakątków świata, a każdy z nich odgrywa ogromną rolę w odżywianiu mózgu i całego układu nerwowego. Nie od dziś także wiadomo, jak zbawienny wpływ na nasz układ nerwowy ma magnez. Redukuje poczucie niepokoju, zmniejsza uczucie rozdrażnienia, zwiększa koncentrację i zdolność uczenia się. Dzięki niemu nasz mózg pracuje sprawniej, szybciej i wydajniej. Jego niedobory mogą prowadzić do występowania zaburzeń nastroju, w tym również depresji [1]. Jednak to zawarty w dyni cynk zdaje się mieć największy wpływ na naszą pamięć. Jego niedobory obserwuje się także w przebiegu wielu schorzeń o charakterze neurologicznym, w tym choroby Alzheimera [2].
Rozważając korzystne działanie oleju z pestek dyni na nasz mózg, nie wolno również zapominać o kwasach Omega-3. Poprawiają one nasze funkcje poznawcze, usprawniają procesy uwagi oraz korzystnie wpływają na pamięć. A także o żelazie, które odpowiada za właściwe dotlenienie całego naszego organizmu. I choć większość dostępnych obecnie opracowań naukowych skupia się przede wszystkim na działaniu poszczególnych mikroelementów oraz kwasów tłuszczowych, to ich bogactwo zawarte w niepozornych pestkach dyni pozwala czerpać z nich korzyści bez konieczności dodatkowej suplementacji swojej diety.
Olej z pestek dyni na zaburzenia nastroju i poprawę kondycji psychicznej
Depresja i zaburzenia lękowe stają się zmorą współczesnego świata. Dosięgnąć mogą wszystkich, niezależnie od ich wieku, czy też płci. Wspomniane już wcześniej badania wskazują na istotną rolę w suplementacji magnezu u osób zmagających się z depresją. Podobną rolę magnez odgrywa także w zwalczaniu efektów nadmiernego stresu. Jednak doniesienia naukowe przytaczane przez British Journal of Psychiatry zdają się wprost sugerować pozytywne skutki podawania nasion dyni dzieciom [3], a także osobom dorosłym [4], zmagającym się z objawami depresji. A wszystko to dzięki wysokiej zawartości L-tryptofanu, który nie tylko wykazuje działanie rozluźniające, uspokajające, ułatwiające zasypianie oraz redukujące napięcie nerwowe. Aminokwas ten uczestniczy także w produkcji serotoniny, która jest jednym z najważniejszych neuroprzekaźników wpływających na nasze zdrowie psychiczne oraz nastrój.
Jeśli wiec chcemy skorzystać z pełnego bogactwa korzyści zawartych w oleju z pestek dyni, bardzo łatwo włączyć go do swojej diety. Jego orzechowy posmak i lekka konsystencja doskonale podkręcą smak niejednej potrawy. Ogromna zawartość składników odżywczych w tychże pestkach sprawi natomiast, że tłoczony z nich olej może zapewnić wiele korzyści, wpłynąć na poprawę energii, pracy serca, czy układu nerwowego i odpornościowego.
[1] Role of magnesium supplementation in the treatment of depression: A randomized clinical trial, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5487054/
[2] Zinc Signal in Brain Diseases, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5751109/
[3] Beyond pumpkin seeds, https://doi.org/10.1192/bjp.158.4.573a
[4] Treatment of depression with pumpkin seeds, https://doi.org/10.1192/S000712500004767X