Spożywanie zimnotłoczonego oleju z pestek dyni ma pozytywny wpływ na zdrowie. W medycynie naturalnej polecany jest do stosowania profilaktycznie, a także wspomagająco na wiele schorzeń. Sęk jednak tkwi w tym, że nie każdy jest w stanie spożywać olej z pestek dyni niczym tran na łyżeczce. Nie ma takiej konieczności. Wyjątkowy smak i aromat oleju z pestek dyni sprawia, że od wieków ma zastosowanie w kuchni. Warto poznać kilka przepisów aby ten zdrowy olej w naturalny sposób włączyć do codziennego menu.
Olej z pestek dyni charakterystyka
Olej z pestek dyni posiada intensywny smak i aromat. Wyróżnia go także niesamowity, ciemnozielony kolor oraz lekko orzechowy smak. W kuchni zwykle stosuje się go w roli dodatku do zup, dressingów, deserów, ale nie tylko. Warto pamiętać o jednej zasadzie – zimnotłoczonego oleju z pestek dyni nie można podgrzewać – traci wtedy swoje właściwości. Nie nadaje się więc do smażenia, ani pieczenia. Warto przechowywać go także w miejscu o stałej, dość niskiej temperaturze. Jako dodatek do wielu dań może stać się częstym gościem w każdej kuchni.
Poza walorami kulinarnymi, olej z pestek dyni jest źródłem wielu cennych składników. Zawiera między innymi kwasy omega 6 i omega 3, kwasy tłuszczowe linolowe LA i ALA oraz wiele witamin, w tym witaminy z grupy B, betakaroten oraz witaminy E, C, A, D. Wymaga podkreślenia fakt, że olej z pestek dyni jest to jedno z cenniejszych naturalnych źródeł cynku.
Olej z pestek dyni – doskonały do sałatki
Olej z pestek dyni doskonale nadaje się do sałatek. Jest wyjątkowo popularny w Styrii, gdzie sałatka z fasoli, marynowanej cebuli i oleju z pestek dyni jest tradycyjnym daniem. Nie jest to jednak jedyna sałatka, do której olej z pestek dyni będzie pasował idealnie. Dobrze komponuje się z wieloma warzywami i owocami. Warto dodawać go także do wszystkich sałatek, w których wykorzystujemy pestki dyni. Podkreśli ich aromat i nada zdecydowanego charakteru.
Warto poznać kilka prostych przepisów na dressing sałatkowy z użyciem oleju z pestek dyni.
-
Dressing czosnkowo-miodowy:
3 łyżki oleju z pestek dyni
3 łyżki innego oleju roślinnego
łyżka octu jabłkowego
łyżeczka miodu
przeciśnięty przez praskę ząbek czosnek
szczypta soli i pieprzu
-
Dressing musztardowo-klonowy
4 łyżki oleju z pestek dyni
2 łyżki innego oleju roślinnego
łyżeczka octu balsamicznego
łyżeczka musztardy
łyżeczka syropu klonowego
łyżeczka sosu sojowego
Aby dressing dobrze się wymieszał, a składniki połączyły warto użyć prostego tricku i dressing przygotować w niewielkim słoiku. Po dodaniu składników słoiczkiem wystarczy potrząsnąć aby powstał dressing.
W prostocie siła – olej z pestek dyni obroni się sam
Olej z pestek dyni ma wyjątkowy smak – doskonale sprawdzi się w najprostszej możliwej postaci – jako olej do maczania pieczywa. Można podać go souté, ale także z dodatkiem soli i świeżych ziół. Dobrze komponuje się z tymiankiem, rozmarynem, ale także z różnego rodzaju kiełkami. Z pewnością jest doskonałą alternatywą do zwykle stosowanej w ten sposób oliwy z oliwek.
Olej z pestek dyni pasuje do każdego rodzaju pieczywa, można nim także posmarować upieczone już grzanki – dodając im wyjątkowego smaku i aromatu. Olej z pestek dyni i pieczywo jest banalnie prostą, ale w prostocie doskonałą i pyszną przystawką.
Jesienne zupy z dodatkiem oleju z pestek dyni
Dzięki wyjątkowemu smakowi i aromatowi olej z pestek dyni jest doskonałym dodatkiem do wszelkich zup kremów. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do zupy dyniowej, podkreślając jej charakter. Pamiętajmy jednak, aby olej z pestek dyni dodać już na talerzu – jako dodatek do zupy. Zimnotłoczony olej z pestek dyni podczas poddania obróbce cieplnej traci swoje właściwości.
Zupa krem zawsze wiele zyskuje dzięki dodatkom. Olej z pestek dyni będzie doskonale komponował się z takimi zupami jak:
-
krem z ziemniaków i kalarepki
-
krem z białej fasoli
-
krem pomidorowy
-
i inne.
Niezależnie od tego do jakich dań dodamy olej z pestek dyni pamiętajmy o tym, aby był to olej wysokiej jakości – nierafinowany i tłoczony na zimno. Należy go przechowywać w ciemnej butelce chroniącej przed słońcem. Podobnie jak drobny szczegół – prażenie pestek – ma ogromny wpływ na ich smak, tak samo jakość oleju z pestek dyni ma niebagatelne znaczenie zarówno dla naszego zdrowia jak i podniebienia.