Koszyk
KONTAKT (PON-PT 7.30-14.30): 660 220 333
Darmowa dostawa od 250.00 

Niezwykła moc czarnuszki siewnej

Czarnuszka – fenomen natury

Od kilku lat coraz większą popularnością cieszą się naturalne oleje. Taki stan rzeczy oczywiście nie zaskakuje: ludzie chcą żyć coraz zdrowiej, czerpiąc z natury i możliwie do absolutnego minimum ograniczać chemię. Z tego też powodu redukuje się w diecie niezdrowe jedzenie, stosuje do pielęgnacji kosmetyki, których skład jest jak najbardziej naturalny, ale też sięga po oleje, które można stosować zarówno dla celów kosmetycznych, jak i prozdrowotnych. Takim olejem jest właśnie olej z nasion czarnuszki.

Skład na medal?

Powszechnie wiadomo, że nasiona czarnuszki siewnej to witaminowa bomba. W składzie chemicznym odnaleźć można wodę, olej, białka, węglowodany, witaminy czy składniki mineralne. Głównym składnikiem aktywnym, pozytywnie wpływającym na organizm człowieka jest tymochinon. Dotychczas przeprowadzone badania naukowe, których celem miało być ustalenie związku pomiędzy działaniem czarnuszki siewnej a tym, jaką rolę odgrywa w organizmie tymochinon potwierdziły, że można m.in. mówić zarówno o efektach o charakterze cytotoksycznym, przeciwzapalnym, przeciwutleniającym, ale także na przykład przeciwbakteryjnym czy przeciwgrzybicznym. Co prawda, badania prowadzono na gryzoniach, ale niewykluczone, że w przyszłości dostępna będzie większa liczba badań wśród ludzi i wówczas potwierdzi się przyjęte założenia [1].

Czarnuszka a działanie antyoksydacyjne

Jak wskazuje piśmiennictwo, działanie antyoksydacyjne czarnuszki wykazuje: ekstrakt, olej tłusty, olejek eteryczny oraz jego składniki. To właśnie z tej aktywności wynikają działania ochronne (obejmujące w swym zakresie ochronę miąższu wątroby czy nerek) oraz przeciwzapalne. Zapewne duże znaczenie mają w tym wypadku nienasycone kwasy tłuszczowe. Nie przez przypadek bowiem olej tłusty z nasion czarnuszki stosuje się w miejscowym leczeniu bólów stawowych a z kolei samych nasion w takich chorobach jak astma oskrzelowa czy egzema [2].

Przeciwzapalne działanie czarnuszki

Wielokrotnie można spotkać się z twierdzeniem, że czarnuszka, ze względu na wsparcie pracy systemu immunologicznego ma silne działanie przeciwzapalne. Faktycznie, zostało to potwierdzone licznymi badaniami naukowymi. Szczególnie zauważalny jest efekt terapeutyczny tymochinonu, ale też innych składników czarnuszki, względem wielu tkanek i narządów, takich jak: wątroba, nerki, trzustka [3].

Bezpieczeństwo stosowania

Choć na rynku znaleźć można wiele produktów i preparatów, o których mówi się w kontekście ich zbawiennego działania, nie wszystkie one można uznać za w pełni bezpieczne. W przypadku oleju z czarnuszki, a także jej nasion z powodzeniem można przyjąć, że ich zażywanie jest bezpieczne, łatwe i często ma nieoceniony wpływ na ludzki organizm. Co prawda, zapewne jeszcze minie dużo czasu, zanim produkty pochodzenia naturalnego (nasiona, oleje, olejki eteryczne) będą na równi uznawane z lekami, a co za tym idzie, tak samo będą mieć prawo do bycia zarejestrowanymi [4], ale dopóki taki stan rzeczy będzie się utrzymywał, warto sięgać do sprawdzonych produktów, o jasnym składzie, prawidłowo przechowywanych, pochodzących z pewnego źródła.

Źródła:

[1] C. Pałczyński, I. Kupryś-Lipińska, P. Kuna, Czarnuszka siewna (Nigella sativa) czyli panna w zieleni: działanie przeciwzapalne [w:] Alergia, 2016, Nr 3, s. 24-26.

[2] Ibidem

[3] D. Mańkowska, W. Bylka, Nigella sativa L. – związki czynne, aktywność biologiczna [w:] Herba polonica, vol. 55, No 1, 2009, s. 110-125.

[4] Ibidem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.