Koszyk
KONTAKT (PON-PT 7.30-14.30): 660 220 333
Darmowa dostawa od 250.00 

Nieznane właściwości oleju z ostropestu, czyli skuteczne remedium w walce z AZS

Coraz więcej osób, w tym i dzieci, zmaga się z atopowym zapaleniem skóry (AZS), a także różnymi odczynami skórnymi związanymi z alergią, nietolerancją wielu kosmetyków. Coraz więcej z nas ma problem z wrażliwą, niezwykle delikatną skórą, a drogeryjne kosmetyki tylko ten stan pogarszają. Warto zatem sięgnąć do natury i spróbować sobie pomóc stosując oleje. Dlaczego warto stosować olej z ostropestu?

Kilka słów o atopowym zapaleniu skóry

AZS to choroba, o której nadal nie wiemy wszystkiego. Choroba ta nawraca się cyklicznie, a jej objawy to zmiany skórne, którym towarzyszy niekiedy niemożliwy do wytrzymania świąd. Osoby dotknięte tym schorzeniem czują ogromną potrzebę podrapania się, w ten sposób jednak dodatkowo podrażniają swoją skórę i koło się zamyka. W wielu przypadkach diagnoza AZS stawiana jest już w pierwszym roku życia. Niestety zapadalność na to schorzenie jest coraz częstsza, według szacunków w Europie chorować na AZS może nawet od 12 do 26% całej populacji.[1] Mimo że czynniki środowiskowe mają tu duże znaczenie (częściej na to schorzenie zapadają osoby mieszkające w miastach niż na wsiach[2]), przyczyny jej upatruje się w genetyce.

Trudna droga do znalezienia odpowiedniego kosmetyku

Osoby chorujące na AZS mają najczęściej bardzo duże problemy w doborze odpowiednich leków, które w większości przeznaczone są do stosowania zewnętrznego. Nawet kosmetyki, czy dermokosmetyki przeznaczone stricte do skóry atopowej mogą pogarszać jej stan. W tym przypadku próba zamiany chemicznych, wieloskładnikowych dermokosmetyków, z których każdy może powodować podrażnienia, na środki z prostym i krótkim składem. Tutaj idealnie sprawdza się właśnie olej z ostropestu.

Działanie oleju z ostropestu

Dobroczynny wpływ olejów na skórę i włosy znany jest od wieków, niestety olej z ostropestu nie jest na tyle popularny, na ile zasługują jego właściwości. Ten bogaty olej działa przeciwzapalnie[3], regeneruje naskórek i przeciwdziała podrażnieniom. Oprócz łagodzenia objawów związanych z AZS, idealnie sprawdza się także w przypadku oparzeń, trudno gojących się ran, czy wysypek niewiadomego pochodzenia. Ze względu na dużą zawartość witaminy E, olej wykazuje też działanie przeciwstarzeniowe.

Jak stosować olej z ostropestu przy AZS?

W przypadku występowania zmian na skórze należy nakładać niewielką ilość oleju na zmienione chorobowo miejsce. W przypadku atopowego zapalenia skóry, przy pierwszym stosowaniu najpierw nakładamy na niewielką powierzchnię naskórka i obserwujemy reakcję. Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości olej z ostropestu jest jednym ze składników wielu produktów kosmetycznych. Najlepiej działa stosowany w swojej najlepszej postaci – tłoczony na zimno, bez dodatku konserwantów.

Pomimo że olej z ostropestu znany jest przede wszystkim ze swojego dobroczynnego wpływu na wątrobę i nerki, warto poznać możliwość zastosowania go zewnętrznie.

[1] Izabela Kupryś-Lipińska, Anna Elgalal, Piotr Kuna, Epidemiologia atopowego zapalenia skóry w populacji ogólnej mieszkańców województwa łódzkiego, Łódź 2008  s.1.

[2] Anna Bręborowicz, Teoria higieniczna rozwoju alergii. Nowa Pediatria, 2002, Poznań, s.260-262.

[3] Renata Nurzyńska-Wierdak, Jan Dyduch, Agnieszka Sawicka, Helena Łabuda, Halina Buczkowska, Ostropest plamisty (Silybum marianum [L .] Gaertn.) – fitochemia i efekty terapeutyczne,  Lublin 2018, s.23

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.