Koszyk
KONTAKT (PON-PT 7.30-14.30): 660 220 333
Darmowa dostawa* od 160.00 

Dlaczego się je siemię lniane (całe ziarno)?

Co daje siemię lniane (całe ziarno)?

Siemię lniane to roślina znana z wielu właściwości – od odchudzania, po problemy z wypróżnieniem. Jak się również okazuje równie cenne jak sam olej lniany, są ziarna tej rośliny. To właśnie w nich skrywa się całe bogactwo związków i substancji odżywczych, które są niezwykle cenne dla naszego organizmu. Dlatego wyjaśniamy, dlaczego warto jeść siemię lniane w pestkach!

Siemię lniane – moc zaklęta w ziarnie

Mimo swojego niewielkiego rozmiaru nasiona lnu, czyli siemię lniane to prawdziwa skarbnica witamin i  składników odżywczych. Nic więc dziwnego, że zalicza się je do grona superfood. Dostępne w dwóch odmianach (siemię lniane i pospolite), są do kupienia zarówno w postaci całej, jak i zmielonej. Jednak to całe ziarna zawierają najwięcej cennych związków. Wśród nich znalazły się m.in.: błonnik, kwasy tłuszczowe omega–3, lignany, substancje śluzowe, aminokwasy, sterole roślinne oraz minerały i witaminy.

Siemię lniane w ziarnie – co daje?

Obecny w ziarnach lnu błonnik pokarmowy nie tylko obniża poziom cholesterolu we krwi, ale i ma pozytywny wpływ na pracę jelit. Dodatkowo reguluje on także pracę układu trawiennego. Nasiona lnu pomagają również pozbyć się zbędnych kilogramów i ustabilizować metabolizm. Duże ilości błonnika pokarmowego nie tylko wywołują uczucie sytości po posiłku, ale i skutecznie obniżają poziom glukozy oraz złego cholesterolu. Co więcej, obniżają one także ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową czy miażdżycę. Ponadto błonnik wpływa na zwiększenie objętości mas kałowych, co wzmacnia perystaltykę jelit.

Z kolei zawarte w nim lignany wspomagają wątrobę oraz mają silne działanie przeciwnowotworowe. Natomiast zawarte w ziarnach lnu kwasy tłuszczowe omega–3 pomagają w obniżeniu poziomu trójglicerydów. Co więcej, odgrywają one także istotną rolę w budowaniu odporności. W całych ziarnach siemia lnianego znajdują się także substancje śluzowe, które pełnią rolę osłony chroniącej błony śluzowe układu pokarmowego. Związki te łagodzą owrzodzenia układu pokarmowego i biegunki. Z kolei zawarte w nich fitoestregeny mają silne właściwości antyoksydacyjne, przez co ich spożywanie zaleca się kobietom w trakcie menopauzy. Natomiast ze względu na zawarte w nich witaminy  (C, E, L, witaminy z grupy B), minerały ( wapń, potas, magnez, mangan, miedź, cynk, selen), kwas foliowy i niacynę, spożywanie ziaren lnu poleca się przede wszystkim osobom z niedoborami żywieniowymi i anemią.

Siemię lniane w ziarnie – jak je używać?

Ziarna lnu należy spożywać doustnie. Są one wspaniałym dodatkiem do sałatek, kanapek, zup, kotletów, a nawet i domowych wypieków. Dla wydobycia z nich smaku, przed spożyciem warto je delikatnie podgrzać je na patelni. Co więcej, siemię lniane w ziarnach stosuje się także, aby przygotować popularny kisiel, który pomaga na biegunkę. Pestki (2 łyżki) przed spożyciem można także lekko ugotować i odstawić na godzinę w szklance ciepłej wody, po czym wypić. W miarę możliwości zaleca się jednak stosować całe pestki – zmielone siemię lniane ma bowiem nieco mniej wartości odżywczych.

Bibliografia:

  1. Wang X.,G. B. Martin, Wen Q etc. 2019. Linseed oil and heated linseed grain supplements have different effects on rumen bacterial community structures and fatty acid profiles in cashmere kids. W: Journal of animal science. V. 97(5), s: 2099–2113.

  2.  A. Krajčová, V. Schulzová1 , J. Hajšlová i M. Bjelková. 2009.  Lignans in Flaxseed. W: Czech Journal of Food Sciences. V. 27. s: 252–255

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *