Koszyk
KONTAKT (PON-PT 7.30-14.30): 660 220 333
Darmowa dostawa od 250.00 

Olej lniany w kuchni – zastosowanie

Olej lniany pozyskiwany jest z nasion lnu. Ze względu na korzystne właściwości odżywcze, olej lniany jest jednym z najzdrowszych tłuszczów roślinnych, mającym zbawienny wpływ na nasze zdrowie. A to za sprawą kwasów omega-3 i omega-6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu czy układu sercowo — naczyniowego. Ich systematyczne spożywanie przyczynia się do ograniczenia wielu chorób cywilizacyjnym, w tym nowotworów. Dlatego też coraz częściej po niego sięgamy. Zastosowanie oleju lnianego w kuchni jest ogromne. Możemy wykorzystać go do przygotowania zdrowych i wartościowych posiłków, a także w celach leczniczych w tzw. diecie Budwiga.

Jak przechowywać olej lniany?

Ze względu na zachowanie wszystkich cennych wartości zdrowotnych, olej lniany powinniśmy przechowywać w chłodnym miejscu (np. lodówka). Najlepiej w ciemnej butelce. Wysoka temperatura oraz światło powoduje, że olej lniany ulega rozkładowi i traci swoje zdrowotne właściwości.

Czy możemy smażyć na oleju lnianym?

Olej lniany może być spożywany wyłącznie w postaci surowej, gdyż poddany obróbce termicznej powstają szkodliwe związki chemiczne, niekorzystne dla naszego zdrowia. Podgrzewanie oleju powoduje utratę jego cennych właściwości. Do smażenia lub pieczenia najlepiej wybrać oleje, które wykazują wysoki punkt dymienia np. olej rzepakowy, lub kokosowy.

Olej lniany w roli głównej — proste przepisy

Olej lniany znalazł zastosowanie przede wszystkim w kuchni. Wykorzystywany na zimno w postaci dodatku do sałatek, czy surówek wzbogaci ich smak oraz uzupełni nasz posiłek w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, tak niezbędne dla naszego zdrowia. Możemy go spożywać jako dodatek do dań, jak również na surowo w celach leczniczych. Możemy go wykorzystać w pastach do kanapek, w zimnych sosach, dipach, lub jako zdrowy zamiennik masła do chleba.

Majonez na bazie oleju lnianego

Zdrowym odpowiednikiem sklepowego majonezu jest bez wątpienia majonez na bazie oleju lnianego. Do jego przygotowania potrzebujemy 3 ugotowane żółtka, 3 łyżki oleju lnianego oraz jogurt naturalny. Po zmieszaniu składników na jednolitą masę mamy doskonały dip do jajek, czy sałatki.

Twaróg z olejem lnianym

Jednym z najpopularniejszych przepisów z wykorzystaniem oleju lnianego w diecie wg dr. Budwiga, jest twarożek. Jego przygotowanie polega na zmieszaniu 2-3 łyżek oleju z twarogiem oraz jogurtem lub mlekiem (ilość uzależniona od konsystencji, jaką chcemy uzyskać). Smak twarożku możemy dodatkowo wzbogacić ziołami, świeżą pietruszką lub czosnkiem. Warto spróbować również wersję na słodko z dodatkiem miodu, cynamonu lub świeżych owoców.

Pasta z jaj z olejem lnianym

Aby, zrobić pastę jajeczną potrzebujemy 3 jajka, olej lniany oraz łyżkę jogurtu. Jajka ścieramy na tarce i łączymy z pozostałymi składnikami. Kanapka podana dodatkowo z pomidorem i szczypiorkiem z pewnością okaże się bombą witaminową na pierwsze śniadanie, która doda nam energii na cały dzień.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.