Koszyk
KONTAKT (PON-PT 7.30-14.30): 660 220 333
Darmowa dostawa* od 160.00 

Czarnuszka na obniżenie cholesterolu

Czarnuszka to roślina, której lecznicze właściwości znane są od stuleci. Stosuje się ją zarówno do produkcji leków na biegunkę, jak i antybiotyków na zapalenie oskrzeli. Z kolei w medycynie ajurwedyjskiej jest ona wykorzystywana do leczenia układu odpornościowego oraz osteoporozy. Czy jednak olej z czarnuszki pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu? Podpowiadamy poniżej!

Olej z czarnuszki – samo zdrowie

Znana pod łacińską nazwą Nigella sativa czarnuszka, często nazywana jest również czarnym kminkiem. Ziarna tej rośliny wykorzystywane są do tłoczenia z nich oleju, który stosuje się nie tylko w celach kulinarnych, ale i ze względu na jego właściwości zdrowotne. Ponieważ zawiera on duże ilości tymochinonu i ditymochinonu, olej działa antyoksydacyjnie oraz przeciwzapalnie. Co więcej, korzystnie wpływa ona także na ciśnienie krwi oraz cholesterolu – zarówno całkowity, jak i cholesterol LDL, który jest uważany za niezdrowy1.

Jak olej z czarnuszki wpływa na cholesterol?

Tłoczony na zimno olej z czarnuszki zawiera wiele składników bioaktywnych, które wpływają na obniżenie poziomu lipidów, czyli tłuszczy. Ponadto działa on kompleksowo – nie tylko są odpowiedzialne za powstawanie złego cholesterolu, ale i pobudzając syntezę zdrowego cholesterolu LDL. Zawarte w czarnuszce substancje aktywne wpływają na pracę receptorów w wątrobie i zmniejszenie wchłanianie cholesterolu dostarczanego do organizmu wraz z tłustym pożywieniem. Tym samym zmniejsza się również stężenie całkowitego cholesterolu, LDL–C i triglicerydów w osoczu. Potwierdzają to także badania katarskiego zespołu naukowców, które opublikowano w 2017 r.2.

Potwierdzają to również badania, które przeprowadzono na grupie 90 kobiet z otyłością oraz na 72 dorosłych osobach z cukrzycą typu II. W trakcie eksperymentu grupie podawano codziennie od 2 do 3 łyżeczek (10–15 g) oleju z czarnuszki przez 6 tygodni po śniadaniu. Po zakończeniu kuracji u poddanych badaniu osób stwierdzono znaczne obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL3. Z kolei podobne badania potwierdzają, że u badanych ustąpiły również inne objawy zespołu metabolicznego – w tym wysokie ciśnienie, zbyt wysoki poziom cukru oraz cholesterolu LDL we krwi4.

Bibliografia:

  1. Sahebkar A., Beccuti G., Simental–Mendía L.E., Nobili V. i S. Bo. 2016. Nigella sativa (black seed) effects on plasma lipid concentrations in humans: A systematic review and meta–analysis of randomized placebo–controlled trials. W: Pharmacological Research. Vol. 106. s. 37–50.

  2. Hajar R., 2017. Risk Factors for Coronary Artery Disease: Historical Perspectives. W: Heart Views, Vol. 18(3), s. 109–114.  Heading1

  3. Heshmati J. Namaz N., Memarzadeh M.R., Taghizadeh M i F. Kolahdooz, 2015. Nigella sativa oil affects glucose metabolism and lipid concentrations in patients with type 2 diabetes: A randomized, double–blind, placebo–controlled trial. W: Food Research International, Vol. 70, s. 87–93.

  4. Aqel M. i R. Shaheen, 1996. Effects of the volatile oil of Nigella sativa seeds on the uterine smooth muscle of rat and guinea pig. W: Journal of ethnopharmacology. Vol 52(1) , s: 23–6.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.