Koszyk
KONTAKT (PON-PT 7.30-14.30): 660 220 333
Darmowa dostawa od 250.00 

Czarnuszka na obniżenie cholesterolu

Czarnuszka to roślina, której lecznicze właściwości znane są od stuleci. Stosuje się ją zarówno do produkcji leków na biegunkę, jak i antybiotyków na zapalenie oskrzeli. Z kolei w medycynie ajurwedyjskiej jest ona wykorzystywana do leczenia układu odpornościowego oraz osteoporozy. Czy jednak olej z czarnuszki pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu? Podpowiadamy poniżej!

Olej z czarnuszki – samo zdrowie

Znana pod łacińską nazwą Nigella sativa czarnuszka, często nazywana jest również czarnym kminkiem. Ziarna tej rośliny wykorzystywane są do tłoczenia z nich oleju, który stosuje się nie tylko w celach kulinarnych, ale i ze względu na jego właściwości zdrowotne. Ponieważ zawiera on duże ilości tymochinonu i ditymochinonu, olej działa antyoksydacyjnie oraz przeciwzapalnie. Co więcej, korzystnie wpływa ona także na ciśnienie krwi oraz cholesterolu – zarówno całkowity, jak i cholesterol LDL, który jest uważany za niezdrowy1.

Jak olej z czarnuszki wpływa na cholesterol?

Tłoczony na zimno olej z czarnuszki zawiera wiele składników bioaktywnych, które wpływają na obniżenie poziomu lipidów, czyli tłuszczy. Ponadto działa on kompleksowo – nie tylko są odpowiedzialne za powstawanie złego cholesterolu, ale i pobudzając syntezę zdrowego cholesterolu LDL. Zawarte w czarnuszce substancje aktywne wpływają na pracę receptorów w wątrobie i zmniejszenie wchłanianie cholesterolu dostarczanego do organizmu wraz z tłustym pożywieniem. Tym samym zmniejsza się również stężenie całkowitego cholesterolu, LDL–C i triglicerydów w osoczu. Potwierdzają to także badania katarskiego zespołu naukowców, które opublikowano w 2017 r.2.

Potwierdzają to również badania, które przeprowadzono na grupie 90 kobiet z otyłością oraz na 72 dorosłych osobach z cukrzycą typu II. W trakcie eksperymentu grupie podawano codziennie od 2 do 3 łyżeczek (10–15 g) oleju z czarnuszki przez 6 tygodni po śniadaniu. Po zakończeniu kuracji u poddanych badaniu osób stwierdzono znaczne obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL3. Z kolei podobne badania potwierdzają, że u badanych ustąpiły również inne objawy zespołu metabolicznego – w tym wysokie ciśnienie, zbyt wysoki poziom cukru oraz cholesterolu LDL we krwi4.

Bibliografia:

  1. Sahebkar A., Beccuti G., Simental–Mendía L.E., Nobili V. i S. Bo. 2016. Nigella sativa (black seed) effects on plasma lipid concentrations in humans: A systematic review and meta–analysis of randomized placebo–controlled trials. W: Pharmacological Research. Vol. 106. s. 37–50.

  2. Hajar R., 2017. Risk Factors for Coronary Artery Disease: Historical Perspectives. W: Heart Views, Vol. 18(3), s. 109–114.  Heading1

  3. Heshmati J. Namaz N., Memarzadeh M.R., Taghizadeh M i F. Kolahdooz, 2015. Nigella sativa oil affects glucose metabolism and lipid concentrations in patients with type 2 diabetes: A randomized, double–blind, placebo–controlled trial. W: Food Research International, Vol. 70, s. 87–93.

  4. Aqel M. i R. Shaheen, 1996. Effects of the volatile oil of Nigella sativa seeds on the uterine smooth muscle of rat and guinea pig. W: Journal of ethnopharmacology. Vol 52(1) , s: 23–6.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.