Koszyk
KONTAKT (PON-PT 7.30-14.30): 660 220 333
Darmowa dostawa* od 160.00 

Truskawka liofilizowana – przekąska idealna

Owoce liofilizowane to produkt całkowicie naturalny. Nie zawierają konserwantów, ulepszaczy smaku, sztucznych aromatów, cukru, ani innych niezdrowych dodatków. Liofilizowana truskawka to po prostu truskawka pozbawiona wody. Zachowuje wszystkie właściwości odżywcze świeżych owoców, a dodatkowo jest lekka i łatwa w transporcie – to idealna przekąska w każdych warunkach.

Dla turysty i kosmonauty – fenomen liofilizowanej żywności

Liofilizacja to proces suszenia zamrożonych produktów. Owoce, które mają zostać poddane liofilizacji należy zamrozić do temperatury ok. -40 stopni Celsjusza. Następnie, na skutek podnoszenia temperatury w maszynie próżniowej z produktu odparowuje woda. Sublimacja polega na tym, że cząsteczki wody ze postaci lodu przechodzą w stan gazowy. Końcowym etapem jest dokładne dosuszenie owoców w temperaturze 40-50 stopni Celsjusza. W efekcie tego procesu można otrzymujemać przepyszne i zdrowe liofilizowane owoce.

Żywność liofilizowana od dawna była wykorzystywana w turystyce – sięgali po nią żeglarze, alpiniści, wpinacze, osoby kochające górskie wędrówki i biwaki. Dzięki liofilizacji, wartościowy pokarm prawie nic nie waży, jest trwały i nie zajmuje dużo miejsca. Choć żywność liofilizowana została wynaleziona na potrzeby wojska, największą sławę zyskała dzięki kosmonautom, którzy podczas podbojów kosmosu żywili się właśnie produktami liofilizowanymi. Obecnie, liofilizowane owoce wykorzystywane w kuchniach świata na wiele sposobów. Liofilizowane truskawki to przekąska idealna – można ją zabrać do szkoły i pracy, a także na rodzinną wycieczkę. Jest lekka, pyszna i zdrowa.

Liofilizowane truskawki – czy warto zastąpić nimi inne przekąski

Przekąski to mała kulinarna przyjemność, po którą sięgamy przy wielu okazjach. Może to być wieczór filmowy, zabawa na placu zabaw lub wycieczka rowerowa. Dobrze jest mieć ze sobą coś, co zarówno dzieciom, jak i dorosłym doda energii. Wprowadzając do diety zdrowe nawyki, warto wyeliminować przekąski zawierające mnóstwo cukru, tłuszczu i pustych kalorii. Liofilizowane truskawki to przekąska, którą polubi każdy – niezależnie od wieku. Jest pyszna, chrupiąca, naturalna i zdrowa. Liofilizowane truskawki są idealnym dodatkiem do owsianki, jogurtu i wielu innych dań. Warto pamiętać, że doskonale sprawdzą się także solo, jako przekąska na każdą okazję.

Truskawka to skarbnica składników odżywczych. Zawiera znaczną ilość przeciwutleniaczy i witaminy C. Dzięki temu pozytywnie wpływa na odporność organizmu i dobre samopoczucie. Inną grupą witamin, w które truskawki są bogate, to witaminy z grupy B, a także witamina A. Truskawki są także pokarmowym źródłem składników mineralnych: cynku, fosforu, magnezu i manganu. Warto sięgać po truskawki jak najczęściej – są nie tylko smaczne – to ważne źródło cennych składników odżywczych. Warto wiedzieć, że liofilizowane truskawki są tak samo zdrowe jak świeże owoce. Ich zaletą jest fakt, że dostępne są przez cały rok, a dodatkowo są lekkie i można je zabrać ze sobą wszędzie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *