Koszyk
KONTAKT (PON-PT 7.30-14.30): 660 220 333
Darmowa dostawa* od 160.00 

Olej z nasion chia – wspomaganie dla sercowców

Tłoczony na zimno olej z nasion chia (czyli szałwii hiszpańskiej) jest od dawna znany ze swoich właściwości odżywczych. Drogocenny tłuszcz stanowi źródło lipidów, białka i węglowodanów. Docenią go szczególnie osoby, które dbają o dobre funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.

Czym wyróżniają się nasiona szałwii hiszpańskiej

Szałwia hiszpańska to roślina pochodząca z terenów Mezoameryki, głównie obszarów dzisiejszego Meksyku i Gwatemali. Uprawiana jest od kilku tysięcy lat. Dla Azteków była jednym z podstawowych produktów spożywczych. Została ponownie doceniona w naszych czasach przez osoby dbające o dietę, na fali zainteresowania zdrową i przetworzoną na niską skalę żywnością. Nasiona chia oraz wytłaczany z nich na zimno olej wpisują się na listę superfood – produktów o niezwykle korzystnych właściwościach dla naszego organizmu.

Czym wyróżniają się nasiona szałwii hiszpańskiej? Uważa się je za najbogatsze roślinne źródło kwasu ALA (α-linolenowego), który stanowi niemalże 18% składu nasion. Szałwia hiszpańska jest również bogata w wielonienasycony kwas tłuszczowy PUFA oraz pomaga w biosyntezie kwasów o zapobiegających rozwojowi miażdżycy i problemom kardiologicznym. [1]

Dostępny w sklepie internetowym Olejarni Niwki olej z nasion chia powstał w specjalnym procesie tłoczenia na zimno. Do produkcji wykorzystuje się jedynie starannie wyselekcjonowane ziarna szałwii hiszpańskiej, aby uzyskać najwyższą jakość końcową przetworu. Tak wytłoczony olej zachowuje prozdrowotne właściwości nawet do 6 miesięcy, ale powinien być przechowywany w chłodnym i zacienionym miejscu.

Olej z nasion chia pomaga sercowcom

Osoby z problemami kardiologicznymi – tak zwani sercowcy – mogą odnieść wiele korzyści z regularnego spożywania tłoczonego na zimno oleju z nasion chia. Dotyczy to szczególnie pacjentów z wysokim poziomem cholesterolu we krwi oraz nadciśnieniem tętniczym. Dodawanie nasion szałwii hiszpańskiej oraz oleju do diety jest jedną z potwierdzonych klinicznie metod profilaktyki w przypadku chorób układu sercowo-naczyniowego [2], ponieważ:

  • Zmniejsza stężenie cholesterolu całkowitego

  • Obniża skurczowe ciśnienie krwi u pacjentów walczących z nadciśnieniem

  • Redukuje stężenie glikemii po posiłku

  • Powoduje obniżenie wskaźnika zapalenia białka CRP we krwi

Powyższe korzyści zostały potwierdzone rozlicznymi badaniami medycyny doświadczalnej. Wyniki jednoznacznie wskazują, że sercowcy powinni do swojej diety na stałe włączyć olej z nasion chia.

Jak spożywać olej z nasion chia?

Olej z nasion szałwii hiszpańskiej ma głęboki, przyjemny smak i orzechowy aromat, co czyni go doskonałym dodatkiem do różnych dań. Możliwości są niemal nieograniczone. Podobnie jak inne zdrowe oleje zimnotłoczone, olej z nasion chia możesz wykorzystać:

  • Dodając do ulubionej sałatki, aby wyostrzyć jej aromat

  • Polewając nim bowl – popularną „miseczkę pełną zdrowia”

  • Przygotowując pastę kanapkową domowej roboty

  • Polewając nim dania z makaronem

Już dziś zadbaj o swoje serce!

Tłoczony na zimno olej z nasion chia warto jak najszybciej wprowadzić do swojej diety i wykorzystywać w trakcie przygotowywania posiłków. Jego wyjątkowe właściwości docenią wszyscy, a zwłaszcza osoby przykładające szczególną wagę do profilaktyki chorób serca. Jako bogate źródło składników odżywczych, tłuszcz uzyskiwany z nasion szałwii hiszpańskiej to kolejny krok w stronę zdrowego stylu życia.

Źródła:

[1] J. Karbowska, Z. Kochan, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, tom 72, wyd. online, 2018, s. 309 (https://phmd.pl/api/files/view/408590.pdf)

[2] Ibidem, s. 311-312

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.