Tłoczony na zimno olej z nasion chia (czyli szałwii hiszpańskiej) jest od dawna znany ze swoich właściwości odżywczych. Drogocenny tłuszcz stanowi źródło lipidów, białka i węglowodanów. Docenią go szczególnie osoby, które dbają o dobre funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
Czym wyróżniają się nasiona szałwii hiszpańskiej
Szałwia hiszpańska to roślina pochodząca z terenów Mezoameryki, głównie obszarów dzisiejszego Meksyku i Gwatemali. Uprawiana jest od kilku tysięcy lat. Dla Azteków była jednym z podstawowych produktów spożywczych. Została ponownie doceniona w naszych czasach przez osoby dbające o dietę, na fali zainteresowania zdrową i przetworzoną na niską skalę żywnością. Nasiona chia oraz wytłaczany z nich na zimno olej wpisują się na listę superfood – produktów o niezwykle korzystnych właściwościach dla naszego organizmu.
Czym wyróżniają się nasiona szałwii hiszpańskiej? Uważa się je za najbogatsze roślinne źródło kwasu ALA (α-linolenowego), który stanowi niemalże 18% składu nasion. Szałwia hiszpańska jest również bogata w wielonienasycony kwas tłuszczowy PUFA oraz pomaga w biosyntezie kwasów o zapobiegających rozwojowi miażdżycy i problemom kardiologicznym. [1]
Dostępny w sklepie internetowym Olejarni Niwki olej z nasion chia powstał w specjalnym procesie tłoczenia na zimno. Do produkcji wykorzystuje się jedynie starannie wyselekcjonowane ziarna szałwii hiszpańskiej, aby uzyskać najwyższą jakość końcową przetworu. Tak wytłoczony olej zachowuje prozdrowotne właściwości nawet do 6 miesięcy, ale powinien być przechowywany w chłodnym i zacienionym miejscu.
Olej z nasion chia pomaga sercowcom
Osoby z problemami kardiologicznymi – tak zwani sercowcy – mogą odnieść wiele korzyści z regularnego spożywania tłoczonego na zimno oleju z nasion chia. Dotyczy to szczególnie pacjentów z wysokim poziomem cholesterolu we krwi oraz nadciśnieniem tętniczym. Dodawanie nasion szałwii hiszpańskiej oraz oleju do diety jest jedną z potwierdzonych klinicznie metod profilaktyki w przypadku chorób układu sercowo-naczyniowego [2], ponieważ:
-
Zmniejsza stężenie cholesterolu całkowitego
-
Obniża skurczowe ciśnienie krwi u pacjentów walczących z nadciśnieniem
-
Redukuje stężenie glikemii po posiłku
-
Powoduje obniżenie wskaźnika zapalenia białka CRP we krwi
Powyższe korzyści zostały potwierdzone rozlicznymi badaniami medycyny doświadczalnej. Wyniki jednoznacznie wskazują, że sercowcy powinni do swojej diety na stałe włączyć olej z nasion chia.
Jak spożywać olej z nasion chia?
Olej z nasion szałwii hiszpańskiej ma głęboki, przyjemny smak i orzechowy aromat, co czyni go doskonałym dodatkiem do różnych dań. Możliwości są niemal nieograniczone. Podobnie jak inne zdrowe oleje zimnotłoczone, olej z nasion chia możesz wykorzystać:
-
Dodając do ulubionej sałatki, aby wyostrzyć jej aromat
-
Polewając nim bowl – popularną „miseczkę pełną zdrowia”
-
Przygotowując pastę kanapkową domowej roboty
-
Polewając nim dania z makaronem
Już dziś zadbaj o swoje serce!
Tłoczony na zimno olej z nasion chia warto jak najszybciej wprowadzić do swojej diety i wykorzystywać w trakcie przygotowywania posiłków. Jego wyjątkowe właściwości docenią wszyscy, a zwłaszcza osoby przykładające szczególną wagę do profilaktyki chorób serca. Jako bogate źródło składników odżywczych, tłuszcz uzyskiwany z nasion szałwii hiszpańskiej to kolejny krok w stronę zdrowego stylu życia.
Źródła:
[1] J. Karbowska, Z. Kochan, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, tom 72, wyd. online, 2018, s. 309 (https://phmd.pl/api/files/view/408590.pdf)
[2] Ibidem, s. 311-312