Koszyk
KONTAKT (PON-PT 7.30-14.30): 660 220 333
Darmowa dostawa* od 160.00 

Olej z czarnuszki – jak wykorzystać go w kuchni

Olej z czarnuszki – jak wykorzystać go w kuchni

Oleje tłoczone na zimno mają w swoim składzie wiele substancji o korzystnym wpływie na zdrowie i urodę. Aby móc korzystać z tego dobrodziejstwa natury, warto włączyć oleje do codziennej diety. Olej z czarnuszki posiada wyjątkowy smak i aromat, który może odmienić wiele tradycyjnych przepisów. Zatem, dlaczego warto i jak go stosować?

Oleje tłoczone na zimno – jedz i dbaj o zdrowie

Włączając do diety oleje zimnotłoczone urozmaicamy potrawy o wiele cennych składników odżywczych. Przy wyborze oleju pamiętajmy, aby był to olej tłoczony na zimno. Dodatkowo, jako żelazną zasadę należy traktować fakt, że oleje zimnotłoczone nie nadają się do smażenia – poddane obróbce cieplnej tracą swoje właściwości. Nie zmienia to faktu, że istnieje wiele możliwości zastosowania w kuchni olejów tłoczonych na zimno.

Olej z czarnuszki posiada wiele składników, które są bardzo cenne i mają korzystny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Warto wymienić ciekawą kompozycję kwasów tłuszczowych: Omega-3, Omega-6 i Omega-9, a także witaminy E, beta-karotenu oraz wielu cennych minerałów i steroli.

Aby składniki te mogły zostać przyswojone przez organizm nie powinno się oleju podgrzewać. Z tego względu należy zachować odpowiednio niską temperaturę przy tłoczeniu, ale też nie poddawać oleju obróbce cieplnej w kuchni. Ta prosta zasada pozwala na korzystanie z dobrodziejstw jakie oferują oleje.

Olej z czarnuszki – do jakich dań pasuje

Olej z czarnuszki jest niebanalnym dodatkiem do dań. Wyróżnia go charakterystyczny smak i aromat. Specyficzna, lekko korzenna nuta przełamana odrobiną goryczki z pewnością pomoże odmienić i urozmaicić wiele dań. Jednym z pomysłów na zastosowanie oleju z czarnuszki jest dodanie go do dresingów. Jest to metoda prosta, ale także taka, która pozwala łatwo włączyć do diety tak cenne źródło kwasów Omega jak olej z czarnuszki. Warto spróbować i zobaczyć jak jeden składnik może odświeżyć smak każdej sałatki. W tym wypadku olej służy także jako przyprawa.

Pasty warzywne to produkt stale zyskujący na popularności. Można przypuszczać, że wszystko zaczęło się od hummusu, ale tak naprawdę nie jest to istotne. Osoby dbające o dietę, z chęcią smarują chleb najróżniejszymi pastami: z fasoli, buraka, pestek dyni, czy właśnie z ciecierzycy. Wiadomo jak ważnym składnikiem i zarazem dodatkiem do takich past jest olej. Zimnotłoczony olej z czarnuszki doda charakteru każdej paście, a dodatkowo podniesie jej walory prozdrowotne.

Korzenna odmiana – smakuj na zdrowie

Wybierając olej z czarnuszki warto pamiętać, że jest on nie tylko zdrowy, ale również i smaczny. Korzenny smak i aromat nie ma dorównującego mu odpowiednika wśród znanych olejów i przypraw. Z tego powodu jest ceniony także przez osoby, dla których smak potraw ma kluczowe znaczenie.

Olej z czarnuszki można wykorzystać na wiele sposobów – dodawać do jogurtu, twarogu, dresingów, pesto czy past kanapkowych. Dzięki wyjątkowemu aromatowi służy w kuchni nie tylko jako źródło zdrowych tłuszczy, ale także jako wyjątkowa przyprawa nadająca potrawom wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Warto spróbować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.