Koszyk
KONTAKT (PON-PT 7.30-14.30): 660 220 333
Darmowa dostawa* od 160.00 

Olej lniany na trądzik

Olej lniany na trądzik – pomoc w walce z niedoskonałościami

Olej lniany to produkt stosowany w kosmetyce od wieków. Okazuje się, że wzmacnia on nie tylko włosy, ale i skórę – pomaga on bowiem na trądzik. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe zbawiennie wpływają zwłaszcza na cerę problematyczną. W połączeniu z witaminą E nie tylko skutecznie opóźnia proces starzenia się skóry, ale i pomaga w walce z trądzikiem i wypryskami. Jak to możliwe? Podpowiadamy poniżej!

Masz problem z trądzikiem? Sięgnij po olej lniany!

Dostępny niemalże w każdej aptece – de facto od kilkunastu złotych, olej lniany ma fenomenalny wpływ na kondycję skóry. Co więcej, efekty jego stosowania widoczne są już w ciągu zaledwie kilku tygodni. Badania dowodzą, że olej lniany posiada właściwości antyoksydacyjne, działa przeciwstarzeniowo oraz głęboko nawilża skórę. Jak się również okazuje tłoczony na zimno olej lniany działa również przeciwzapalnie, co pomaga w łagodzeniu leczeniu trądziku. Wszystko za sprawą dużych ilości kwasu alfa–linolenowego, jaki znajduje się w oleju lnianym. Pomaga on w zredukowaniu produkcji sebum, co ma pozytywny wpływ na cerę trądzikową. Ponadto olej wyrównuje również wszelki zrogowacenia oraz wspomaga wyrównanie kolorytu skóry. Jest tak za sprawą kwasów tłuszczowych nienasyconych, które mają wpływ na funkcjonowanie gospodarki wodno-tłuszczowej organizmu1. Regularne spożywanie oleju lnianego sprawia, że cera nabiera blasku, staje się miękka i pozbawiona niedoskonałości.

Olej lniany – jak stosować?

Olej lniany na trądzik można używać na 2 sposoby: zewnętrznie oraz doustnie. Jak to wygląda?

Stosowanie zewnętrzne

Wbrew swojej oleistej konsystencji – olej lniany nie przetłuszcza cery. Nie prowadzi on też do powstawania zaskórników. Nic bardziej mylnego – umiejętnie stosowany może on pomóc w walce z trądzikiem. W dodatku świetnie nawilży i wygładzi skórę. Badania potwierdzają również, że olej ten przyspiesza proces gojenia się ran i neutralizuje stany zapalne skóry2. Wystarczy go regularnie stosować – nanosząc bezpośrednio na skórę. Kilka kropel oleju lnianego można nanieść na umytą, lekko wilgotną twarz, po czym delikatnie wmasowywać go w skórę twarzy. Olej można również zmieszać z ulubionym kosmetykiem, np. kremem do twarzy, kwasem hialuronowym itd.

Stosowanie doustne

Olej lniany równie dobrze działa także, kiedy przyjmuje się je do wewnątrz. W tym celu wystarczy przyjmować codziennie 2 łyżeczki oleju – rano (na czczo) oraz wieczorem (30 minut przed kolacją). Olej lniany można stosować również jako dodatek do potraw – sałatek, jogurtu itd. Należy jednak pamiętać o tym, by spożywać go na zimno – po podgrzaniu olej traci swoje prozdrowotne właściwości.

Bibliografia:

  1. Neukam, K., De Spirt, S., Stahl, W. i inni. 2011. Supplementation of flaxseed oil diminishes skin sensitivity and improves skin barrier function and condition. W: Skin Pharmacology and Physiology. V. 24(2), s. 67–74.

  2. Valentino, A., Fimiani, M., Baiocchi, R. i inni. 1984. Cosmetic acne and a test of comedogenicity. T. 60(10), s. 1845–1848.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.