Olej lniany – idealne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
Harmonia i odpowiednia proporcja w dostarczanych organizmowi składnikach odżywczych to podstawa zdrowej diety i dobrego stanu zdrowia. Tłuszcze są jednym z istotnych składników pokarmowych, warto jednak zadbać o to, aby dieta była bogata w zdrowe tłuszcze. Niewątpliwie doskonałym źródłem zdrowych tłuszczy, a przede wszystkim kwasu alfa-linolenowego z grupy omega-3 olej lniany. Warto przyjrzeć się bliżej jego składowi oraz temu w jaki sposób kwasy tłuszczowe wpływają na nasze zdrowie.
WNNKT – czym są i gdzie je znaleźć
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe możemy spotkać także pod nazwą wielonasycone kwasy tłuszczowe. Najczęściej wymienia się kwasy omega-3 i omega-6, jako niezbędne do zachowania zdrowia i sprawności. WNNKT wchodzą w skład błon komórkowych człowieka, nie są jednak syntetyzowane przez organizm. Z tego powodu tak istotne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.
Olej lniany jest jednym z najlepszych i najłatwiej dostępnych źródeł cennych kwasów tłuszczowych w tym omega-3. Warto aby na stałe zagościł w naszych kuchniach. W przypadku kwasów omega-6 rzadko dochodzi do niedoborów. Z kolei kwasy omega-3 nie są powszechnie spożywane w typowej diecie. Z tego powodu należy zwrócić uwagę, czy produkty takie jak tłoczony na zimno olej lniany są spożywane regularnie.
Doskonała proporcja kwasów tłuszczowych – co wyróżnia olej lniany
Olej lniany bogaty jest w różnorodne kwasy tłuszczowe. Wśród nich znajdziemy kwasy nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Bardzo istotnym składnikiem oleju lnianego jest jednonienasycony kwas oleinowy, wielonienasycony kwas linolowy, a także wielonienasycony kwas alfa-linolenowy z rodziny Omega-3.
Wśród kwasów z rodziny Omega-3 warte uwagi są:
-
ALA (kwas alfa-linolenowy),
-
EPA (kwas eikozapentaenowy),
-
DHA (kwas dekozaheksaenowy).
Każdy z nich pełni ważną rolę w organizmie. Dobrej jakości olej lnianytłoczony na zimno jest doskonałym źródłem kwasów omega-3 z grupy ALA, czyli kwasu alfa linolenowego.
Rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie
Tłuszcze stanowią podstawowy, wysokoenergetyczny składnik żywności. Niemniej spożywanie dużej ilości złych tłuszczy może mieć fatalny wpływ na zdrowie. Poza otyłością może być przyczyną wielu innych chorób. Z tego względu ważne jest to, aby wraz z żywnością dostarczać do organizmu odpowiednią ilość dobrych tłuszczy.
Szczególne znaczenie ma proporcja kwasów nasyconych do jedno i wielonienasyconych. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WNNKT), w tym kwas alfa-linolenowy i kwas linolowy zawarte w oleju lnianymodpowiadają między innymi za prawidłową budowę błon komórkowych, a tym samym za prawidłowe funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego i siatkówki oka. Zapewnienie ich w diecie ma niebagatelny wpływ na rozwój umysłowy dzieci i prawidłowe funkcjonowanieosób dorosłych.
WNNKT polecane są szeroko w prewencji i leczeniu chorób cywilizacyjnych. Warto dodać, że roślinne źródła kwasów tłuszczowych są wolne od zanieczyszczeń, które niestety coraz częściej znaleźć można w mięsie ryb. Z tego względu zimnotłoczone oleje, a przede wszystkim olej lniany są zalecane jako pewne i zdrowe źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Achremowicz K., Szary-Sworst K., Wielonienasycone kwasy tłuszczowe czynnikiem poprawy stanu zdrowia człowieka [w:] Żywność Nauka Technologia Jakość nr 12, 2005.