Olej lniany i jego zastosowanie w leczeniu miażdżycy
Każdego roku miażdżyca zabija nawet 30 000 osób w Polsce. Tym samym choroba ta jest 3. najczęstszą przyczyną zgonów. Tymczasem badania dowodzą, że wielu z tych przypadków można było uniknąć. Kluczem do wygrania z tą chorobą jest zdrowa dieta, a dzięki produktom takim jak olej lniany, można zredukować jej objawy. Jak? Podpowiadamy poniżej!
Nienasycone kwasy tłuszczowe w diecie
Miażdżyca to choroba, która powoduje grubienie tętnic oraz utratę ich elastyczności. Zaniedbana, może powodować powstawanie zatorów żylnych, które prowadzą do amputacji kończyn, a nawet i śmierci. Na szczęście jednak z pomocą zdrowej diety, a dokładniej tłuszczy nienasyconych, można zahamować rozwój miażdżycy. Niestety jednak nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie ich wyprodukować Dlatego też dieta antymiażdżycowa, powinna opierać się na tłuszczach roślinnych, takich jak olej lniany. Tłoczony na zimno olej lniany zawiera kwasy jednonienasycone i wielonienasycone, które są odpowiedzialne za redukcję złego cholesterolu. Tym samym podnosi on poziom zdrowego cholesterolu HDL, co hamuje agregację płytek krwi.
Jak olej lniany może pomóc w leczeniu miażdżycy?
Skuteczność działania oleju lnianego u osób chorych na miażdżycę potwierdzają m.in. opublikowane w 2003 r. badania Uniwersytetu w Dehli. Wykazały one, że ze względu na wysoką zawartość kwasu alfa-linolenowego, olej lniany obniża ryzyko miażdżycy, a nawet i pomaga w zniwelowaniu objaw tej nieuleczalnej choroby. Badaniom te przeprowadzono na 4 grupach królików. Wykazały one, że zwierzęta, którym podano 5% oleju lnianego, miały mniejsze stężenie cholesterolu całkowitego i trójglicerydów. Co więcej, u królików, którym podawano 0,5% cholesterolu i 5% oleju lnianego, produkt ten zapobiegł wzrostowi chemiluminescencji białych krwinek, która jest wywołana cholesterolem1.
Wyniki te potwierdzają również badania przeprowadzone w 2015 r., którym poddano grupę 110 seniorów. Po 90 dniach podawania części z nich 3 g oleju lnianego dziennie odnotowano znacznie większą redukcję całkowitego cholesterolu niż w przypadku grupy, której podawano placebo. Dodatkowo odkryto również, że jednoczesne stosowanie oleju lnianego i <7% SFA (nienasycony kwas tłuszczowy), potęguje działanie oleju lnianego2.
Kto powinien stosować olej lniany?
Ze względu na zawarte w oleju lnianym substancje, produkt ten najlepiej włączyć do jadłospisu, zanim miażdżyca zaatakuje. Dzięki temu wzrosną szanse na to, że choroba ta się nie rozwinie. Dlatego też spożywanie oleju lnianego zaleca się osobom starszym, a przede wszystkim każdemu, kto zmaga się ze zbyt wysokim ciśnieniem lub poziomem cholesterolu. Stosować go powinny również osoby, które są obarczone tą chorobą genetycznie, lub mają problemy z nadwagą. Ponadto olej lniany powinny używać również osoby, wystawione na działanie stresu oraz te, które nadużywają alkoholu oraz papierosów.
Bibliografia:
-
Lee P. i K. Prasad. 2003. Effects of flaxseed oil on serum lipids and atherosclerosis in hypercholesterolemic rabbits. W: Journal Cardiovascular Pharmacology and Therapeutics. Vol. 8(3), s.: 227-235.
-
Avelino A.P., Oliveira G.M.M., Ferreira C.C.D., Luiz R.R. i R. Glorimar. 2015. Additive effect of linseed oil supplementation on the lipid profiles of older adults. W: Clinical Interventions in Aging. Vol.10, s.: 1679-1685.