Koszyk
KONTAKT (PON-PT 7.30-14.30): 660 220 333
Darmowa dostawa* od 150.00 

Olej konopny dla chorych na stwardnienie rozsiane

Olej konopny dla chorych na stwardnienie rozsiane

Stwardnienie rozsiane to niezwykle trudna choroba, która w znaczny sposób utrudnia codzienne funkcjonowanie. Jak się jednak okazuje, z pomocą przychodzi tłoczony na zimno olej z nasion konopi, który skutecznie zniweluje niektóre objawy SM.

Jak olej konopny wpływa na pacjentów z SM?

Szacuje się, że na całym świecie nawet 2,8 miliona ludzi cierpi na stwardnienie rozsiane. Co ciekawe, jest to choroba nieznanego pochodzenia, co jeszcze bardziej utrudnia jej leczenie. Wiele ze stosowanych obecnie metod leczenia jest nie tylko niezwykle kosztowna, czy ma niską skuteczność, ale i przynosi wiele niepożądanych skutków ubocznych. Jak jednak potwierdzają wyniki badań – wiele z nich można zniwelować, stosując u chorych na stwardnienie rozsiane olej konopny.

Bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 skutecznie hamuje wytwarzanie IFN-gamma, co może zmniejszać u chorych cytokiny prozapalne

Najlepszych efektów można jednak spodziewać się łącząc olej z nasion konopi wraz z olejem z wiesiołka.

Mieszanina ta pomoże m.in. w zwalczeniu sztywności kończyn, jaka utrudnia chorym na SM funkcjonowanie. W dodatku pomaga on także w regulowaniu sygnałów nerwowych, a jego stosowanie nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Dlatego też coraz popularniejsze w leczeniu stwardnienia rozsianego stają się produkty wykonane na bazie konopi siewnych, które są ciekawą alternatywą dla leków syntetycznych.

Co zawiera olej z konopi?

Tłoczony na zimno olej konopny w swoim składzie zawiera ponad 80% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Co więcej, pojawiają się w nim także fitosterole, terpeny i tokoferole, które są bardzo silnymi przeciwutleniaczami. Odpowiedzialne m.in. za zwalczanie wolnych rodników, jednocześnie regulują reakcje zapalne, co niesie ogromną nadzieję dla osób z SM.

Warto również wspomnieć, że ze względu na dużą zawartość witaminy C i E oleje konopne wykazują silne działanie antyoksydacyjne. Dzięki temu produkty wykonane z konopi siewnych skutecznie przeciwdziałają wolnym rodnikom i chronią organizm przed stresem oksydacyjnym. Tym samym wpływają one na ograniczenie stanów zapalnych. Ponadto pomaga on także chorym w walce z patologicznym napięciem mięśniowym, który jest jedną z najbardziej uciążliwych objaw stwardnienia rozsianego. Olej konopny pomaga zniwelować uczucie ucisku, co zdaniem lekarzy podnosi także efektywność fizjoterapii7.

Skuteczność poparta wieloletnimi badaniami

Bardzo obiecujące wyniki badań uzyskali na ten temat już w 2010 r. azejbejdżańscy naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Tabriz, którzy przeprowadzili badania na grupie 100 pacjentów ze stwardnieniem rozsianym. Wśród nich znaleźli się pacjenci w wieku od 14 do 55 lat, zarówno kobiety, jak i mężczyźni – z wtórnie oraz pierwotnie postępującym SM. Okazało się, że po pół roku stosowania 18-21 g mieszaniny oleju konopnego  z olejem z wiesiołka w proporcjach 9:1 u pacjentów odnotowano poprawę. Wykazujący działanie immunomodulujące olej z nasion konopi zdaniem badaczy obniżył także ryzyko nawrotów.

Kto jeszcze powinien stosować olej konopny?

Bogaty skład tego oleju sprawia, że bardzo często jest on polecany również osobom, które przeszły przez zakażenie retrowirusami. Wielu specjalistów poleca go również osobom z mutacjami genetycznymi oraz narażonym na długotrwały stres. Tłoczony na zimno olej z konopi siewnych pomoże odbudować odporność palaczom oraz osobom nadużywającym alkohol. Spożywać go powinien także każdy z niedoborem witaminy D i osoby długotrwale zażywające leki

Russo E.B. 2007. History of cannabis and its preparations in saga, science, andsobriquet. W: Chemistry & Biodiversity, s. 1614–1648.
Callaway J.C. 2004. Hempseed as a nutritional resource: An overview. Euphytica, V.: 140, s.:65-72.
Napoli C., Ignarro L.J. 2009. Nitric oxide and pathogenic mechanisms involved inthedevelopment of vascular diseases. W: Archives of Pharmacological Research. V.: 32. s.:1103-1108.
Ridker P.M., Cushman M., Stampfer M.J., Tracy R.P., Hennekens C.H. 1997. Inflammation, aspirin, and the risk of cardiovascular disease in apparently healthy men. W: the New England Journal of Medicine. V. 336, s.:973- 979.
Chang C.S., Sun H.L., Lii C.K., Chen H.W., Chen P.Y., Liu K.L 2010. Gamma-linolenic acid inhibits inflammatory responses by regulating NF-kappaB and AP-1 activationin lipopolysaccharide-induced RAW 264.7 macrophages. W: Inflammation. V. 33, s.:46–57.
Simopoulos A.P. 2008. The importance of the omega-6/omega-3 fatty acid ratio incardiovascular disease and other chronic diseases. W: Experimental Biology & Medicine, V. 233, s.:674-688.
Prociuk M., Edel A., Gavel N., Deniset J., Ganguly R., Austria J., Ander B., Lukas A., Pierce G. 2006. The effects of dietary hempseed on cardiac ischemia/reperfusioninjury in hypercholesterolemic rabbits. W: Experimental & Clinical Cardiology. V. 11, s.:198-205.
Kinosian B., Glick H., Preiss L., Puder K.L. 1995. Cholesterol and coronary heartdisease: predicting risks in men by changes in levels and ratios. Journal of Medical Investigation. V. 43, s.: 443-450.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.