Len to roślina stosowana w medycynie od tysięcy lat, a o oleju lnianym pisaliśmy już niejednokrotnie. Od jakiegoś czasu panuje jednak moda na mielony len odtłuszczony. Dlatego też zdradzamy, jakie są jego właściwości oraz jak go stosować. Przeczytaj i poznaj przepisy, w których można go wykorzystać.
Mielony len odtłuszczony – czy warto go używać?
Oczywiście, że tak! Len to roślina o bardzo szerokim spektrum działania na ludzki organizm. W formie proszku, stosuje się to m.in. na problemy jelitowe oraz przeziębienia. Co więcej, łagodzi on bóle gardła, a ze względu na bogatą zawartość kwasów omega-3 oraz lignany obniża on także poziom złego cholesterolu. W takiej postaci len łagodzi stany zapalne układu moczowego, wzmacnia układ nerwowy, krwionośny oraz mięśniowy1.
Podobnie jak całe ziarno lnu, po zmieleniu wspomaga on także trawienie, pamięć i koncentrację. Badania potwierdzają również, że preparat ten jest silnym antyoksydantem. Z tego względu jest więc wykorzystywany w leczeniu nowotworów, a zwłaszcza tych hormonozależnych, czyli raka prostaty, piersi, jajników oraz szyjki macicy. W dodatku zawiera on aż 3 razy więcej lignanów, które są silnym przeciwutleniaczem, niż nasiona chia2.
Odtłuszczony len mielony na odchudzanie – czy to działa?
Jedna mała łyżeczka odtłuszczonego i zmielonego lnu zawiera jedynie 25 kcal. Co więcej, znajduje się w niej aż 4 g białka oraz 3,6 g błonnika pokarmowego. To właśnie on odgrywa kluczową dla odchudzania rolę. Badania wykazały, że zawarty w mielonym lnie błonnik pomaga w oczyszczaniu jelit z zalegających treści pokarmowych3.
To jednak jeszcze nie wszystko, ponieważ stymuluje on kosmki jelitowe do pracy, co z kolei przyspiesza metabolizm. Warto również wspomnieć o tym, że błonnik wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku, co pomaga w uśnieżeniu bólu i dolegliwości związanych z refluksem. Ponadto zmniejsza on także wzdęcia, dzięki czemu w efekcie brzuch staje się bardziej płaski3.
Jak stosować mielony len odtłuszczony?
Badania dowodzą, że więcej wartości odżywczych znajduje się w całych ziarnach lnu. Jednak to właśnie len mielony dostarcza związki najszybciej i najlepiej przyswajalne. Co więcej, len w swojej sproszkowanej formie unieszkodliwia związki cyjanogenne. Dlatego też warto go włączyć do swojego jadłospisu. Jak? Najlepiej w połączeniu z produktami, które można spożywać bez skomplikowanej obróbki termicznej. Mowa np. o jogurcie, owsiance, czy nawet szklance soku. Odradza się natomiast zalewania mielonego lnu zimną wodą. Jest to spowodowane faktem, iż zimna woda może spowodować wydzielanie się cyjanowodoru, który jest szkodliwy dla organizmu.
Len mielony – propozycja spożycia
Bardzo zdrowym, a zarazem smacznym połączeniem jest koktajl z mielonym, odtłuczonym lnem. A do jego przygotowania wystarczy zaledwie:
-
Garść szpinaku;
-
Banan;
-
0,5 szklanki soku z pomarańczy;
-
2 łyżki siemienia lnianego w postaci zmielonej.
Produkty te wystarczy razem zblendować i gotowe! Przygotowany w ten sposób koktajl należy spożyć maksymalnie w ciągu 6 godzin od jego przygotowania.
Bibliografia:
-
Haghighatsiar N., Askari G., Saraf-Bank S. etc. 2019. Effect of Flaxseed Powder on Cardiovascular Risk Factor in Dyslipidemic and Hypertensive Patients. W: International Journal of preventive Medicine. V: 10 (218).
-
Ursoniu S., Sahebkar S., Andrica F., Serban C. 2016. Effects of flaxseed supplements on blood pressure: A systematic review and meta-analysis of controlled clinical trial. W: Clinical Noutrition. V. 35(3). s.: 615-625.
-
Haidari F., Banaei-Jahromi N., Zakerkish M. i K. Ahmadi. 2020. The effects of flaxseed supplementation on metabolic status in women with polycystic ovary syndrome: a randomized open-labeled controlled clinical trial. W: Noutrition Journal. V. 19 (1).