Koszyk
KONTAKT (PON-PT 7.30-14.30): 660 220 333
Darmowa dostawa* od 160.00 

Maliny liofilizowane – smaczne desery, w których zakocha się Twoja rodzina

O właściwościach malin liofilizowanych pisaliśmy już niejednokrotnie. Zawarte w niej witaminy, minerały, przeciwutleniacze i błonnik są niezwykle cenne dla organizmu. Ponadto w trakcie liofilizacji zostają w nich utrwalone. Dzięki temu maliny liofilizowane zachowują nie tylko swój piękny kolor, czy słodki smak, ale i właściwości. Z tego również względu tak chętnie stosowane są do deserów – i to nie tylko w okresie zimowym! Przeczytaj i dowiedz się więcej!

Zastosowanie malin liofilizowanych – do czego je używać?

Liofilizowane maliny to wspaniały dodatek do rozgrzewającej herbaty z miodem. Ich zastosowanie w kuchni jest jednak znacznie szersze. Owoce te można bowiem użyć zarówno jako dodatek do owsianki, musli i innych dań śniadaniowych. W wielu domach stosuje się je także do budyniu, kisielu, kompotów, a nawet i zup owocowych. Maliny liofilizowane to również niezwykle zdrowy dodatek do jedzenia dla najmłodszych – z powodzeniem można je dodać do kaszek dla dzieci. Przede wszystkim jednak znalazły one zastosowanie w cukiernictwie i domowych deserach. Zwłaszcza w połączeniu z czekoladą lub pyszną domową bezą.

Domowa czekolada z malinami liofilizowanymi

Marzysz o pysznej czekoladzie? Nic trudnego! Wystarczą do tego jedynie składniki takie jak:

  • 100 g masła;

  • 40 g masła orzechowego (ewentualnie migdałowego lub pasty kokosowej);

  • 2 duże łyżki cukru pudru;

  • 3 duże łyżki kakao;

  • 2-3 krople olejku migdałowego;

  • Opcjonalnie: wiórki kokosowe lub garść rodzynek.

Mając te wszystkie składniki, można przejść do przygotowania czekolady. W tym celu należy:

  1. Stopić masło i wymieszać je z resztą składników, jednocześnie delikatnie je podgrzewając. Zbyt duży ogień może spowodować zagotowanie się masy i powstanie w niej grudek. Da się to jednak uratować – wystarczy jedynie wyłączyć ogień i dodać do masy łyżkę gęstej śmietany, po czym wymieszać rózgą kuchenną.

  2. Przełożyć masę do foremki lub naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Następnie włożyć ją do lodówki, a po upływie 15 minut wyjąć i udekorować malinami oraz resztą dodatków.

  3. Wsadzić na ok. 2 godziny do zamrażalnika, po czym wyjąć i pokroić.

Taki zdrowy deser idealnie sprawdzi się do kawy.

Beza z malinami liofilizowanymi

Szukasz przepisu, którym zachwycisz całą rodzinę? Postaw na domową bezę z malinami liofilizowanymi! A do jej zrobienia potrzeba jedynie:

  • 2 białka jajek;

  • 140 g cukru;

  • Łyżeczkę mąki ziemniaczanej.

  • Odrobinę soli.

Do przygotowania kremu przydadzą się natomiast:

  • 250 ml śmietanka kremówki;

  • 2 łyżeczki cukru pudru.

Oczywiście nie można również pominąć dekoracji bezy, jaką można wykonać z owoców takich jak: liofilizowane maliny, borówki, liofilizowane owoce aronii, migdały itd. Mając te wszystkie składniki, kolejnym krokiem będzie zrobienie bezy. W tym celu należy więc:

  1. Ubić na sztywno białka jajek ze szczyptą soli. W międzyczasie należy dodać cukier puder (łyżka po łyżce), cały czas energicznie ubijając, aż cukier się rozpuści.

  2. Na papierze do pieczenia odrysować okrąg i umieścić w nim masę na bezę. Uformować bezę i zrobić w jej środku nieduże wgłębienie.

  3. Bezę wsadzić do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni z termoobiegiem (na 30 minut), po czym przez kolejne 2 godziny piec ją w temperaturze 100 stopni z termoobiegiem.

  4.  Ubić śmietankę kremówkę na sztywno z cukrem i ułożyć ją przestudzonej bezie, po czym udekorować owocami.

Do udekorowania tego deseru najlepiej sprawdzą się owoce o delikatnie kwaśnym smaku, które przełamią słodkość bezy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.