Tłoczony na zimno olej lniany wcale nie jest wyjątkowo niesmaczny, jak sugerują niektóre teksty dostępne w internecie. Historie o tym, że jest bardzo zdrowy, ale nie do przełknięcia, należy włożyć między bajki. Co więcej, wiele osób świadomie wykorzystuje smak oleju w komponowaniu przepysznych sałatek.
Porównywanie tłoczonego na zimno oleju lnianego do tranu ma swoje uzasadnienie w obecności nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, jednak świeży olej wcale nie ma wyjątkowo gorzkiego smaku. Wiele osób spożywa go podobnie jak syropy, odmierzając porcje łyżką. Część użytkowników twierdzi nawet, że pity w ten sposób olej lniany najzwyczajniej w świecie im zasmakował.
Co więcej, niektóre osoby wyraźnie wyczuwają różnice pomiędzy olejami kupowanymi od różnych producentów. Nikogo jednak nie powinno to dziwić, bowiem olej lniany tłoczony na zimno smakuje po prostu tak, jak nasiona, z których go pozyskano. To naturalne, że różne odmiany lnu mogą dawać olej o nieco innym smaku, podobnie jak soki owocowe nie zawsze smakują tak samo – czasem różnice dotyczą nawet owoców tych samych odmian.
Pod uwagę należy brać także sposób tłoczenia oleju. Oleje rafinowane są o wiele bardziej wyjałowione. W ich przypadku różnice w smakach nie są aż tak wyraźne, jak ma to miejsce przy produkowaniu oleju lnianego metodą tłoczenia na zimno. Niektórzy mogą twierdzić, że nie mają też tej specyficznej goryczy. Cóż, przede wszystkim są pozbawione wielu substancji odżywczych.
Olej lniany tłoczony na zimno wykorzystuje się w kuchni do przyrządzania sałatek.
To bardzo dobre rozwiązanie i w wielu przypadkach może się okazać, że sałatki z nowalijek w połączeniu z olejem lnianym są pełniejsze w smaku niż sałatki z oliwą z oliwek, która mocno spopularyzowała się w Polsce w ciągu ostatniej dekady. Jest to oczywiście rzecz gustu.
Osoby szczególnie wrażliwe na nowe bodźce smakowe mogą miksować olej lniany z twarożkiem, tak jak ma to miejsce w przypadku przyrządzania tzw. pasty budwigowej. Do miksu oleju i twarożku można dodać przyprawy, by nadać paście pikantnego smaku lub miodu, by ją osłodzić.
Pamiętać należy jedynie o tym, żeby oleju lnianego nie podgrzewać. Smacznego!
Olej lniany kupisz w naszym sklepie internetowym.