Rogale marcińskie
Ciasto:
1 szklanka ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży
3 żółtka
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
3,5 szklanki mąki pszennej tortowej
3 łyżki drobnego cukru
szczypta soli
3 łyżki masła (ok 50 g) + 200 g miękkiego masła (do wałkowania)
Farsz/Nadzienie:
300 g białego maku (najlepiej z naszej Olejarni😊)
100 g masy marcepanowej
3/4 szklanki cukru pudru
100 g orzechów włoskich
100 g zblanszowanych migdałów
skórka starta z jednej cytryny
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
Oraz:
1 szklanka cukru pudru + 1 łyżeczka soku z cytryny + gorąca woda (na lukier)
posiekane blanszowane migdały do posypania
Ciasto:
Przygotowujemy rozczyn: do ½ szklanki ciepłego mleka dodać 1 łyżkę cukru i drożdże, dobrze wymieszać i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce).
Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru i ekstraktem waniliowym.
Trzy łyżki masła roztopić w małym rondelku.
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i wymieszać w dużej misce.
Dodać rozczyn, pozostałe mleko i żółtka.
Połączyć, wyrobić aż ciasto będzie sprężyste.
Dodać roztopione, ostudzone masło i wyrabiać jeszcze przez chwilę, aż ciasto wchłonie tłuszcz.
Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt .
1/3 masła pokroić w plastry, ułożyć na cieście a następnie rozsmarować równomiernie na całej powierzchni.
1/3 ciasta złożyć do góry, następnie złożyć dolną część tak, by przykryła tę górną – wyjdą trzy warstwy. Docisnąć, obrócić o 90 stopni i delikatnie rozwałkować na prostokąt (nie podsypywać zbyt mocno mąką – ciasto jest plastyczne).
Złożyć tak jak poprzednio na trzy części i włożyć na kolejną godzinę do lodówki. Proces wałkowania, smarowania masłem i składania powtarzać 3 razy za każdym razem obracając ciasto i chłodząc je między kolejnym wałkowaniem przez mniej więcej godzinę.
Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć w folię i włożyć do lodówki na całą noc.
Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.
Farsz:
Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i osączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdałami. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami. Dodać startą na małych oczkach skórkę z cytryny. Dobrze wymieszać, dodać śmietanę
Przygotowanie rogalików:
Ciasto rozwałkować na kształt koła, a następnie pokroić na 8 części (trójkątów).
Nałożyć nadzienie na najgrubszą część i zwinąć zalepiając masę makową.
Następnie zwinąć rogaliki.
Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce zostawiając między nimi spore odstępy, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (termoobieg).
Wyrośnięte rogale wstawić do gorącego piekarnika i piec około 20 minut, aż się ładnie zarumienią.
Wyjąć na kratkę i jeszcze lekko ciepłe polukrować (cukier puder utrzeć z 1 łyżeczką soku z cytryny i niewielką ilością ciepłej wody), posypać posiekanymi migdałami.
Blanszowanie migdałów: zalać migdały wrzątkiem, odczekać 30 minut a następnie je obrać.
Rogale ukazane na zdjęciu zostały upieczone według powyższego przepisu. Są pyszne!