ostropest plamisty

Ostropest plamisty a odchudzanie

Właściwości lecznicze ostropestu plamistego sprawiają, że znajduje on zastosowanie już od setek lat, lecz jego działanie jest szczególnie cenione w obecnych czasach. Znany jest przede wszystkim ze wspierania wątroby, lecz reguluje też kwestie związane z trawieniem i pomaga przy odchudzaniu. Co trzeba wiedzieć o tej roślinie i jej wykorzystywaniu?

Co to jest ostropest plamisty?

Ostropest plamisty (sylibum marianum) to roślina z rodziny astrowatych. Wywodzi się z rejonu krajów basenu Morza Śródziemnego, lecz jej uprawa nie wymaga specjalnych warunków, więc rośnie też dziko w innych regionach świata. Z wyglądu przypomina oset i jest z nim często mylona. Z tego względu znana jest także pod takimi nazwami jak święty oset czy oset Najświętszej Marii Panny.

Właściwości lecznicze tej rośliny wynikają ze związków zawartych w jej owocach, a zwłaszcza w nasionach. Najważniejszym z tych związków jest sylimaryna, która wpływa szczególnie dobrze na regenerację wątroby, więc stosowana jest przy uszkodzeniach tego organu, ale i profilaktycznie, by zapobiegać jego stłuszczeniu i zatrucia toksynami. Oprócz tego roślina posiada inne cenne dla organizmu związki, w tym: fitosterole, flawony, białko czy witaminy E i F. Wszystkie te substancje są cenne dla organizmu i mają charakter prozdrowotny.

W jakiej formie można spotkać ostropest?

Najczęściej dostępny jest do kupienia w formie całych lub zmielonych ziaren. Lepiej sięgać po ten pierwszy wariant, bowiem wybierając nieprzetworzone ziarna mamy pewność, że nie doszło do żadnych zanieczyszczeń. W gotowych mieszankach często dodawane są inne, mniej cenne fragmenty rośliny, takie jak liście czy łodygi. Optymalnym wyborem jest zatem kupowanie całych ziaren i mielenie ich bezpośrednio przed spożyciem – wtedy mają też najwięcej zdrowotnych właściwości. Na rynku dostępny jest także olej z ostropestu plamistego, który może być stosowany wewnętrznie, ale i zewnętrznie, do pielęgnacji skóry bądź włosów.

Ostropest na odchudzanie

Jak wiadomo podstawą odchudzania jest odpowiednio dobrana dieta oraz aktywność fizyczna, lecz przydają się także naturalne suplementy wspierające ten proces i zalicza się do nich ostropest. Substancje w nim zawarte wspomagają oczyszczanie i odtruwanie, więc tym samym przyczyniają się do przyspieszenia metabolizmu. Wsparcie pracy wątroby pozwala też na lepsze zużywanie zapasów tłuszczu zgromadzonych w organizmie. Duża zawartość błonnika powoduje z kolei utrzymywanie się poczucia sytości przez dłuższy okres czasu, co jest bardzo ważne w czasie diety, gdy z uwagi na deficyt kaloryczny może pojawiać się odczuwanie głodu, co przeszkadza wielu osobom w skutecznym odchudzaniu. Ostropest wpływa również na regulowanie poziomu cukru we krwi, co zapobiega pojawianiu się nagłych napadów głodu, wynikających z zaburzeń gospodarki insulinowej.

Pomijając bezpośredni wpływ na procesy związane z gubieniem wagi, ostropest oddziałuje też pozytywnie na nasze samopoczucie, co jest w czasie odchudzania niezwykle istotne. Sylimaryna pomaga w eliminowaniu wolnych rodników, wspierając pracę mózgu i uwalniając od bólu migrenowego. Wpływa to pozytywnie na nasze emocje i czujemy się po prostu lepiej, przez co jesteśmy gotowi do trzymania się swoich postanowień. Odtruwanie organizmu działa też korzystnie na kondycję skóry, która nie wiotczeje, lecz dostosowuje się do zmian zachodzących w sylwetce. Oczyszczając krew wzmacnia również działanie serca, a więc najważniejszego mięśnia, dzięki czemu ułatwia podejmowanie się aktywności fizycznych i ćwiczeń, jakże istotnych, gdy chcemy stracić na wadze.

Stosowanie podczas odchudzania

Z powodzeniem można stosować ostropest w codziennej diecie w okresie odchudzania, bowiem będzie to pomagało w oczyszczaniu organizmu i wspierało procesy trawienne. Z reguły zalecana dawka to 2-3 łyżeczki dziennie, które powinno się spożywać wraz z posiłkami i rozkładać na 2-4 dawki w trakcie doby. Przyjęcie zbyt dużej dawki w jednym momencie może doprowadzić bowiem do wzdęcia brzucha. Optymalnym wyborem będzie dodawanie świeżo sproszkowanych nasion do zup, jogurtu czy spożywanego twarożku lub według uznania innych potraw.

Informacje dotyczące właściwości oraz działania oferowanych produktów zostały przygotowane na podstawie materiałów ogólnodostępnych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *