oleje naturalne

Oleje na trądzik i do codziennej pielęgnacji

Wbrew obiegowym opiniom cera trądzikowa nie tylko nie wyklucza skutecznego stosowania olejów naturalnych, ale i ich wręcz potrzebuje, aby odzyskać zdrowie. Oleje naturalne są bowiem doskonałym antidotum na problemy skórne, o ile zastosujemy te właściwe. Kosmetolodzy i naturoterapeuci polecają wybór kosmetyków spośród następującego zestawu olejów naturalnych dedykowanych cerze z problemami:

Jak łatwo zauważyć wszystkie powyższe oleje należą do grupy olejów roślinnych. W badaniach klinicznych kosmetolodzy potwierdzili, iż każdy z nich charakteryzuje się wyraźnym działaniem przeciwzapalnym, ściągającym i łagodzącym zmiany skórne. Oleje roślinne są także naturalnymi środkami antyseptycznymi o wysokim współczynniku regulacji wydzielanego sebum. Najważniejszą cechą olejów z tej grupy jest także działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, nawet w ich stosowaniu zewnętrznym (niektóre z nich można stosować również jako zdrowy suplement diety, między innymi jest to olej lniany i olej z pestek malin, a także olej z czarnuszki siewnej). Jedno jest pewne: wbrew potocznym przekonaniom cera tłusta i trądzikowa, podobnie jak cera normalna, wiele zyska dzięki olejom roślinnym.

Olej jojoba i jego właściwości lecznicze 

Skuteczność olejku jojoba wynika z faktu, iż jest on chemicznie podobny do ludzkiego sebum, co sprawia, iż pomaga w regulacji wydzielania łoju, redukując powstawanie zmian skórnych. Oprócz tego bardzo łatwo rozprowadzić go na skórze twarzy i jest on dobrze absorbowany przez tkankę skórną, nie zatykając porów skórnych. Z olejkiem jojoba cera trądzikowa jest odżywiona i dobrze oddycha.

Olej z pestek malin stosowany jako tonik 

Kolejny olej roślinny stosowany jako naturalny kosmetyk do cery trądzikowej to olej z pestek malin. Jak potwierdziły badania kliniczne, chroni on również skórę przed szkodliwymi promieniami UV, zatem stosować go można jako tonik ochronny przed wyjściem na plażę. Ten rodzaj oleju roślinnego polecany jest także w profilaktyce trądziku, czyli pielęgnacji zdrowej cery. Ekstrakt oleju z pestek malin dodaje się również do sałatek i sosów. Można go również używać jako krem regeneracyjny na noc, dodatkowo łącząc z żelem aloesowym lub kwasem hialuronowym. Olej z pestek malin sprawdza się także solo jako tonik do wieczornego demakijażu dla każdej z rodzajów cer.

Olej z konopi 

Ten rodzaj oleju roślinnego uważa się w kosmetologii i fitoterapii za świetnie nawilżający i regenerujący skórę twarzy z problemami trądzikowymi. Jego ogromną zaletą jest bardzo szybka wchłanialność, dzięki czemu stosować go można nawet w podróży służbowej, pomiędzy kolejnymi zadaniami lub w przerwie konferencji. Co więcej: nie tworzy on tłustych refleksów na twarzy, więc nie jest widoczny nawet tuż po nałożeniu go.

Olej z tamanu 

Olej z tamanu ma bardzo wysokie cechy antyseptyczne i jest naturalnym antybiotykiem niemalże natychmiast łagodzącym zmiany skórne i podrażnienia cery trądzikowej oraz profilaktycznie odkażającym cerę normalną. Dzieje się tak, gdyż stwierdzono w jego składzie biochemicznym wysoką biozgodność z ludzką cerą przetłuszczającą się. Takie antidotum roślinne na łój wydzielany przez ludzką skórą — paradoksalnie – odtłuszcza i oczyszcza ją z toksyn.

Złoto faraonów 

Mianem złota faraonów określano w starożytnym Egipcie bezcenny olej z czarnuszki siewnej. Olej z czarnuszki można stosować zarówno na cerę, jak i jako odżywkę do włosów, a także dodatek do wielu potraw. Sukces tego naturalnego oleju w kosmetologii naturalnej wynika z jego unikalnego składu zawierającego kwasy takie jak: linolenowy, oleinowy, naturalne garbniki oraz witaminy z grup A, E, B1, B3 i B6, powiązane dzięki obecności silnych olejków eterycznych oraz związków cynku, selenu, żelaza, sodu i potasu. Taka bomba odżywcza działa widocznymi efektami estetycznymi zdrowszej i gładszej cery już po pierwszym użyciu. Olej z czarnuszki nie bez powodu przecież codziennie używała sama Kleopatra.

Olej lniany 

Mało kto wie, że poczciwy, lniany olej kuchenny, to także naturalny kosmetyk łagodzący podrażnienia cery trądzikowej. Stosowany jako tonik do przemywania skóry twarzy, może on bezpiecznie odżywić i nawilżyć nawet miejsca zajęte przez ropienie, zaskórniaki i inne zmiany skórne. Dzięki silnym właściwościom bakteriobójczym pomaga on również w walce z zakażeniami skóry powstałymi na skutek rozdrapania zmian skórnych lub tak zwanego wyciskania pryszczy.

Informacje dotyczące właściwości oraz działania oferowanych produktów zostały przygotowane na podstawie materiałów ogólnodostępnych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *