Olej z wiesiołka – właściwości i zastosowanie

Wiesiołek na pierwszy rzut oka jest jedną z wielu pospolitych roślin, które można spotkać na łące. Praktycznie każdy widział go choć raz w życiu, jednak mało kto zna jego nazwę. Mimo swojej niepozorności ta roślina jest niezwykle cenna dla przemysłu farmaceutycznego i kosmetycznego. Olej wytwarzany z jej nasion ma pozytywne właściwości, a to za sprawą zawartych w nim dobroczynnych składników. Należą do nich przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe omega – 6: kwas linolonowy i gamma-linolowy, a także m.in. witaminy E i F oraz minerały (selen, magnez, cynk, wapń).

Właściwości i zastosowanie oleju z wiesiołka

Stosowanie oleju z wiesiołka przyczynia się do poprawy funkcjonowania naszego organizmu w wielu obszarach. Przyczynia się do zahamowania rozwoju chorób, poprawy sprawności naszego umysłu, a także dbania o kondycję skóry.

Olej z wiesiołka aż w 70% zawiera kwas linolowy. To właśnie on w największej mierze odpowiada za właściwości prozdrowotne tego produktu. Odgrywa ogromną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Kwas linolowy sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu oraz zapobiega powstawaniu nowotworów. Ma również właściwości wpływające na poprawę kondycji skóry.

Drugim istotnym składnikiem oleju z wiesiołka jest kwas gamma-linolowy. Ten składnik w głównej mierze wpływa na poprawę funkcjonowania układu rozrodczego u kobiet, a także na kondycję włosów i paznokci. Dodatkowo oddziałuje na układ krwionośny i obniżenie ciśnienia krwi, w związku z czym  zapobiega powstawaniu zawałów serca.

Ponadto olej z wiesiołka ma właściwości:

  • zapobiegające powstawaniu w organizmie wolnych rodników odpowiedzialnych za starzenie się skóry,
  • wspomagające usuwanie toksyn z organizmu,
  • zapobiegające magazynowaniu się tłuszczów,
  • wspomagające regenerację tkanki chrzęstnej i łącznej i tym samym łagodzące dolegliwości rematyczne,
  • wzmacniające odporność i zapobiegające infekcjom górnych dróg oddechowych,
  • usprawniające pracę mózgu,
  • wzmacniające płodność.

Ta z pozoru pospolita roślina posiada więcej właściwości prozdrowotnych niż niejeden specyfik na sklepowej półce. Jest ona jednym z najcenniejszych składników w produkcji leków oraz suplementów diety. Oprócz tego olej z wiesiołka jest również wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym, ponieważ wykazuje on dobroczynne działanie dla skóry, włosów i paznokci. Zawdzięcza to w głównej mierze zawartości witaminy F. Dzięki właściwościom nawilżającym przyczynia się on do poprawy naturalnej bariery ochronnej skóry. Jest on składnikiem olejków do cery suchej i wrażliwej, kremów odmładzających, a także maseczek do włosów.

Olej z wiesiołka jest również wykorzystywany w kuchni. Stanowi świetny dodatek do sałatek oraz sosów, jednak w żadnym razie nie można go podgrzewać. Wskutek obróbki termicznej traci on wszystkie dobroczynne właściwości.

 

Informacje dotyczące właściwości oraz działania oferowanych produktów zostały przygotowane na podstawie materiałów ogólnodostępnych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *