Olej z pestek dyni jako dodatek do zup, sałatek i deserów

dyniaTłoczony na zimno olej z pestek dyni jest bardzo zdrowy, zawiera do 80 proc. nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witaminy: E, B1, B2, B6, A, C i D. Stanowi także cenne źródło: potasu, selenu i cynku. Przy tym jest lekkostrawny i ma bardzo ciekawy smak – te cechy sprawiają, że jest on często wykorzystywany w kuchni.

Tłoczone na zimno oleje roślinne zazwyczaj są dodawane do surówek lub spożywane bezpośrednio. Nie każdy jednak wie, że olej z dyni ma o wiele więcej zastosowań. Bywa dodatkiem do zup (stosuje się go podobnie jak maggi), gotowanych warzyw, sosów, dań z makaronu, kasz, a nawet naleśników. Wyśmienicie pasuje do cięższych sałatek np. sałatki śledziowej. Bywa także łączony z serami.

Zaskoczeniem dla niektórych może być fakt, że olej z dyni jest także używany do tworzenia przepysznych deserów. Być może następnym razem, w czasie uroczystości rodzinnej lub spotkania w gronie przyjaciół, zechcecie Państwo zaciekawić wszystkich smakiem nowym dla nich smakiem lodów. Garść malin, waniliowe lub śmietankowe lody i kilka łyżeczek tłoczonego na zimno oleju z pestek dyni. Brzmi ciekawie, prawda?

Olej z pestek dyni kupisz tutaj.

Informacje dotyczące właściwości oraz działania oferowanych produktów zostały przygotowane na podstawie materiałów ogólnodostępnych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *