Koszyk
KONTAKT (PON-PT 7.30-14.30): 660 220 333
Darmowa dostawa* od 150.00 

Olej makowy – właściwości i zastosowanie

Spośród wielu olejów to właśnie olej makowy jest stosunkowo słabo znany. A szkoda, ponieważ ma on bardzo szerokie zastosowanie w profilaktyce oraz terapii wielu chorób sercowo-naczyniowych, dermatologicznych oraz autoimmunologicznych. Stosowany w kosmetyce estetycznej, poprawia wygląd skóry. To jednak jeszcze nie wszystko, co warto o nim wiedzieć!

Czym jest olej makowy?

Jak sama nazwa tego produktu wskazuje, jest to olej pozyskiwany z nasion maku. Podobnie jak olej sojowy, czy konopny jest on zaliczany do grupy olejów schnących, a czas jego schnięcia to od 6 do 8 dni. Tłoczony metodą na zimno z surowych lub prażonych nasion maku – jest prawdziwą skarbnicą minerałów, witamin i innych substancji odżywczych. W jego składzie znajduje się m.in. kwas linolowy (o stężeniu ponad 75%), linolenowy, oleinowy, palmitynowy i stearynowy. Olej ten zawiera cenne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe, fitosterole, witaminę D, E oraz witaminy z grupy B. Jest on również znany z wysokiej zawartości pierwiastków takich jak cynk, wapń, potas, mangan, żelazo, czy fosfor1

Jak stosować olej makowy?

Regularnie spożywane, np. jako dodatek do potraw lub sosów (1–2 łyżeczki) potrafi zdziałać cuda. Przed zastosowaniem nie należy go podgrzewać – utraci on bowiem swoje cenne właściwości.

Jak działa olej makowy?

Mimo że nasiona maku przez lata kojarzone były jedynie z opium, okazuje się, że mają one również pozytywny wpływ na ludzki organizm. Mowa tu oczywiście o oleju z nasion maku, który z dodatkiem jodu był w latach 70. stosowany w radiologii medycznej. Jest to również olej bardzo mało znany. Wynika to z tego, iż pierwsze publikacje na jego temat pojawiły się dopiero w 1959 r.

Olej makowy – właściwości

Olej ten wyróżnia się pod wieloma względami. Tłoczony na zimno olej makowy ze względu na wysokie stężenie witaminy E i witamin z grupy B wpływa na metabolizm tłuszczów i węglowodanów. Ze względu na obecność witaminy D poprawia on gęstość kości, kondycję zębów, a także wpływa na poprawę jakości snu oraz pracę układu nerwowego. Ponadto dobrze wpływa na system immunologiczny i stymuluje wątrobę do szybszej regeneracji. Olej ten korzystnie wpływa również na obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi – głównie za sprawą zawartych w nim fitosteroli. Na tym jednak jeszcze nie koniec. Olej makowy wpływa na regenerację tkanek nabłonkowych układu moczowo–płciowego i pokarmowego.  Zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi, a cynk przyspiesza wzrost i regenerację komórek. Ma on także wpływ na kondycję nerek, układu sercowo-naczyniowego i metabolizm 2. Z tego też względu jest on stosowany w przemyśle spożywczym oraz branży kosmetycznej i farmakologicznej. Jest on również stosowany w medycynie – ze względu na zawarte w nim kwasy, które chronią przed powstawaniem zakrzepów, a w efekcie i miażdżycy.

Dlaczego warto trzymać olej makowy w domu?

Prowadzone nad właściwościami tego produktu badania dowodzą, że olej makowy to znakomite remedium na wiele schorzeń i dolegliwości. Jest on bardzo delikatny, przez co może być stosowany jako np. oliwka dla noworodków. Wiele Pań stosuje go w swojej codziennej diecie. Korzystnie wpływa on bowiem na poprawę kondycji skóry, włosów i paznokci. Niektórzy fryzjerzy polecają używać go do pielęgnacji włosów zniszczonych farbowaniem. Często stosowany jest on także w przypadku osób z odleżynami, łuszczycą, czy trądzikiem. Stosowany regularnie obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Można nim tez leczyć owrzodzenia – wystarczy przygotować mieszaninę olej makowy z dodatkiem 25% tranu i 25% pasty cynkowej. Niektóre badania potwierdzają również, że stosowany regularnie obniża prawdopodobieństwo występowania sklerozy oraz chorób cywilizacyjnych – cukrzycy typu II, otyłości itd. Obniża on również ryzyko zawałów – olej makowy wzmacnia bowiem strukturę naczyń krwionośnych3

  1. Bozan, B. i F. Temelli. 2008. Chemical composition and oxidative stability of flax, safflower and poppy seed and seed oils. W: bioresour Technology. T: 99(14). s. 6354–9.
  2. Fotscki, B., P. Opyd, J. Juśkwiewicz, W. Wiczkowski, A. Jurgoński. 2020. Comparative Effects of Dietary Hemp and Poppy Seed Oil on Lipid Metabolism and the Antioxidant Status in Lean and Obese Zucker Rats. W: Molecules. T: 25(12).
  3. EFSA Panel on Contaminants in the Food Chain (CONTAM) praca zbiorowa. 2018. Update of the Scientific Opinion on opium alkaloids in poppy seeds. T: 16 (5).
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.