Ciekawostki o olejach tłoczonych na zimno

Jak stosować olej konopny?

Olej konopny to produkt znany ludzkości już od dawien dawna. Obecnie, ponownie powraca do łask, po okresie mniejszego zainteresowania, będącego skutkiem walki z konopiami indyjskimi. On sam nie jest jednak z nich produkowany. W przeciwieństwie do marihuany olej konopny pozyskuje się z konopi siewnej, jeszcze niedawno znajdującej się praktycznie przy każdym wiejskim domu. Jego szeroki […..]


Czarnuszka, do czego można wykorzystywać tłoczony z niej olej.

Olej tłoczony z nasion czarnuszki to substancja o bardzo szerokim zastosowaniu, zarówno zewnętrznym, jak i wewnętrznym. Jej bogaty skład sprawia, że okazuje się nieoceniona przy walce z takimi problemami, jak niedoskonałości skórne, spadek odporności czy pogorszenie kondycji włosów. Co zawiera w sobie czarnuszka i do czego warto ją wykorzystywać? Olej z czarnuszki – co zawiera? […..]


olej kokosowy

Jak stosować olej kokosowy na włosy?

Olej kokosowy to jeden z najchętniej stosowanych naturalnych produktów w pielęgnacji włosów. Ceniony jest za swój doskonały skład, bogaty w drogocenne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały, dzięki którym kosmyki stają się mocne, gładkie i błyszczące, cebulki wzmocnione, a skóra głowy ukojona. Co więcej, zapach kokosów doskonale uzupełnia przyjemność domowych kuracji, a przystępna cena i […..]


olej z czarnuszki

Jak stosować olej z czarnuszki?

Jest dobrym kosmetykiem dla każdego rodzaju skóry, świetnie sprawdza się przy alergiach, a także może być pomocny w zwalczaniu pasożytów. Mowa o oleju z czarnuszki, który dzięki silnym właściwościom przeciwzapalnym, przeciwbólowym i ochronnym wykazuje korzystne działanie na wiele organów wewnętrznych. Sprawdź, co warto wiedzieć o tym drogocennym tłuszczu roślinnym, a także, w jaki sposób go […..]


czarnuszka

Czarnuszka na włosy

Pochodząca z Iraku i Turcji czarnuszka obecnie uprawiana jest na niemal całym świecie. Roślina doceniana jest za jej właściwości lecznicze i pielęgnacyjne, a także piękny wygląd kwiatów w okresie kwitnienia. Czarnuszka znana jest już od starożytności, stąd nie dziwi fakt jej ciągłego wykorzystywania przez cywilizacje. Za co roślina uwielbiana jest obecnie i jak bardzo pomocna okazuje […..]


ostropest plamisty

Ostropest plamisty a odchudzanie

Właściwości lecznicze ostropestu plamistego sprawiają, że znajduje on zastosowanie już od setek lat, lecz jego działanie jest szczególnie cenione w obecnych czasach. Znany jest przede wszystkim ze wspierania wątroby, lecz reguluje też kwestie związane z trawieniem i pomaga przy odchudzaniu. Co trzeba wiedzieć o tej roślinie i jej wykorzystywaniu? Co to jest ostropest plamisty? Ostropest […..]


Wiosenny twarożek

Wiosna dookoła. A zapowiadane temperatury zwiastują nadejście lata wielkimi krokami! Ciesząc się słonkiem coraz częściej sięgamy po świeże warzywa, choć tych jeszcze o tej porze roku niewiele. Mamy tu na myśli wszelkie ogródkowe nowalijki własnej uprawy. Niewielka szklarnia zapewnia nam smakowite rzodkiewki. Szczypiorek ścinamy z cebulek rosnących w kuchennych naczyniach, od miseczek po filiżanki, na […..]


Olej rzepakowy do włosów

Zadbane, miękkie, łatwe w rozczesywaniu i niełamliwe włosy są marzeniem każdej kobiety. Jak o nie dbać i jakie środku stosować, by móc się cieszyć wspaniałą fryzurą? Gdyby istniała jedna, sprawdzona recepta, byłaby warta miliony. Mamy jednak dobrą wiadomość dla tych pań, które mają włosy suche, zniszczone prostownicą lub używaniem zbyt mocnej suszarki. Dobrym, naturalnym kosmetykiem […..]


Sezamina – składnik oleju sezamowego, który pomaga chudnąć sportowcom

Sezamina m.in. obniża ciśnienie, a także ma wpływ na syntezę i wchłanianie się cholesterolu. Jak sama nazwa wskazuje jest to substancja specyficzna dla sezamu. Jednym z najprostszych sposobów na jej dostarczenie do organizmu jest spożywanie tłoczonego na zimno oleju sezamowego. Wiedzą o tym nie tylko specjaliści od medycyny naturalnej, ale także kulturyści, którzy twierdzą, że […..]


Dlaczego olej jełczeje?

Oleje tłoczone na zimno są zazwyczaj wrażliwsze na światło i temperaturę niż oleje produkowane na wielką skalę przez zakłady przemysłu spożywczego. Ma to związek z chemicznymi procesami wyjaławiania oleju w trakcje jego masowej produkcji, a także z doborem takich odmian roślin, z których da się wytworzyć jak najwięcej jak najtrwalszego produktu, który nie może się […..]