Warzywa uprawiane tradycyjnie bez środków ochrony roślin

Od kiedy sięgnę pamięcią zawsze posiadaliśmy własny, przydomowy ogródek. Najpierw w domu rodzinnym pod czujnym okiem mamy, nieco później samodzielny. Gdy sami zostaliśmy rodzicami, a nasze pociechy coraz chętniej i częściej sięgały po sezonowe owoce i warzywa z ogródka, rozpoczęła się nieplanowana ekspansja i rozciąganie jego rozmiarów. Każdego roku obficie plonowała cebula, marchew i buraki, a więc rośliny wymagające stosunkowo dobrej gleby. Ponadto uprawiamy pomidory, paprykę, fasolkę, groszek, bób, ogórki, cukinie, patisony, dynie, czosnek, kapustę, rzodkiewkę, koperek, pietruszkę i… długo by można jeszcze wymieniać. Pełnię kolorów uzupełniają drzewka i krzewy owocowe. Z uwagi na zdrowe żywienie naszych dzieci, które wpadają do ogrodu na owocowo-warzywną przekąskę kilkanaście razy w ciągu dnia, nigdy nie stosowaliśmy środków ochrony roślin ani nawozów sztucznych. Wpływa to oczywiście na wygląd roślin, które nie zawsze są idealne, ale za to jak smakują!

Nasi „olejowi” klienci często zagadywali nas o możliwość nabycia warzyw z naszego ogródka. W ten oto sposób zdecydowaliśmy się na uprawę większego warzywnika niż dotychczas, abyśmy mogli zaoferować Państwu wysokiej jakości, smakowite produkty.

Uprawa warzyw w sposób tradycyjny jest bardzo pracochłonna. By wydać plon, ziemia potrzebuje pielęgnacji i odpowiedniego odżywiania. Aby użyźnić glebę i zadbać o wzrost roślin stosujemy kompost, obornik oraz wywar z pokrzywy. Nieproszone chwasty dzielnie zwalczamy motyczką, choć jest to klasyczny przykład pracy syzyfowej 😊.

Sprzedaż prowadzona jest w ramach rolniczego handlu detalicznego. Wysyłka warzyw realizowana jest tylko w poniedziałki, wtorki i środy.

Nie znaleziono produktów, których szukasz.