olej z czarnuszki

Jak stosować olej z czarnuszki?

Jest dobrym kosmetykiem dla każdego rodzaju skóry, świetnie sprawdza się przy alergiach, a także może być pomocny w zwalczaniu pasożytów. Mowa o oleju z czarnuszki, który dzięki silnym właściwościom przeciwzapalnym, przeciwbólowym i ochronnym wykazuje korzystne działanie na wiele organów wewnętrznych. Sprawdź, co warto wiedzieć o tym drogocennym tłuszczu roślinnym, a także, w jaki sposób go stosować.

Kilka słów o pochodzeniu oleju z czarnuszki

Olej otrzymywany w wyniku tłoczenia na zimno ziaren czarnuszki siewnej był doskonale znany już w okresie starożytności. Z tego drogocennego produktu korzystały, chociażby takie osobistości, jak Kleopatra, czy Hipokrates. Kraj pochodzenia tej niepozornej rośliny do tej pory nie jest dokładnie znany, przypuszcza się jednak, że czarnuszka wywodzi się z Azji Zachodniej. Pozyskiwany z niej olej początkowo wykorzystywano głównie w celach pielęgnacyjnych, natomiast z biegiem czasu odkryto, że przy jego pomocy można leczyć wiele różnych dolegliwości zdrowotnych.

W jaki sposób stosować olej z czarnuszki?

Specyficzny gorzkawy smak, a także korzenny aromat powodują, że olej z nasion czarnuszki jest dość mocno wyczuwalny w potrawach. Dlatego produkt ten nie każdemu przypadnie do gustu, jednak po połączeniu go z warzywami jego intensywność jest mniej wyczuwalna. Można go również dodawać do sałatek, wcześniej mieszając z miodem lub sokiem. Olej z czarnuszki może także stanowić idealny dodatek do owsianek, surówek, past twarogowych oraz koktajli.

Olej wytwarzany z niepozornych ziarenek czarnuszki powinien być spożywany wyłącznie na surowo, ponieważ po podgrzaniu traci wszystkie swoje właściwości. Warto też wiedzieć, że produkt ten wykazuje średnią odporność na utlenianie, dlatego należy go przechowywać w chłodnym, suchym miejscu, najlepiej w ciemnej butelce.

Dawkowanie oleju z czarnuszki:

  • osoby dorosłe mogą spożywać jedną łyżkę stołową dziennie,
  • dzieciom w wieku powyżej trzech lat można podawać pół łyżeczki na dobę,
  • dzieci do trzeciego roku życia nie powinny spożywać więcej niż pół łyżeczki dziennie.

Jak jeszcze można wykorzystać olej z czarnuszki?

Dzięki właściwościom przeciwzapalnym oraz ochronnym olej pozyskiwany z ziaren czarnuszki doskonale nadaje się także do stosowania bezpośrednio na skórę. Produkt ten świetnie sprawdzi się w przypadku osób ze skórą wrażliwą i skłonną do podrażnień, ponieważ zawiera w swoim składzie sporą liczbę substancji o działaniu antyoksydacyjnym. Olej z czarnuszki może również stanowić doskonałą propozycję dla osób pragnących rozjaśnić przebarwienia i blizny – znajdujące się w nim składniki aktywne zmiękczają naskórek i ujednolicają jego koloryt. Ze względu na działanie regenerujące może być pomocny w przypadku oparzeń słonecznych.

Podsumowanie

Olej z czarnuszki posiada bardzo wiele właściwości, za które był ceniony już w czasach antycznych. Warto go włączyć do diety nie tylko z tego względu, że poprawia pracę układu immunologicznego,  ale także oczyszcza wątrobę i neutralizuje wolne rodniki.

Informacje dotyczące właściwości oraz działania oferowanych produktów zostały przygotowane na podstawie materiałów ogólnodostępnych. Kopiowanie zabronione.

Informacje dotyczące właściwości oraz działania oferowanych produktów zostały przygotowane na podstawie materiałów ogólnodostępnych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *