Koszyk
KONTAKT (PON-PT 7.30-14.30): 660 220 333
Darmowa dostawa od 250.00 

Dlaczego olej jełczeje?

Jedną z prawd uniwersalnych, znanych chyba każdemu, jest fakt, iż wszystko co istnieje podlega procesowi rozpadu. Ulega zepsuciu, wietrzeniu, gniciu, utlenianiu, rdzewieniu itd. Produkty spożywcze także – psują się pod wpływem temperatury, promieni słonecznych, powietrza czy np. bakterii.

Tłuszcze należą do grupy artykułów podlegających rozkładowi pod wpływem tlenu, które to zjawisko znamy częściej pod nazwą jełczenie. Wg definicji internetowej encyklopedii PWN polega to na „hydrolitycznym rozkładzie tłuszczu i powstaniu wolnych kwasów tłuszczowych oraz na utlenieniu (tlenem z powietrza) nienasyconych kwasów tłuszczowych, a następnie rozkładzie powstałych związków z utworzeniem aldehydów”, czyli charakterystycznie pachnących i toksycznych związków chemicznych.

Im więcej w tłuszczu kwasów nienasyconych tym mniejsza jest jego wytrzymałość na kontakt z tlenem atmosferycznym, szczególnie w wyższej temperaturze. Jełczenie powoduje obniżenie wartości kalorycznej oraz przyswajalności tłuszczu. Dodatkowo nadaje tłuszczom nieprzyjemnego zapachu i smaku.

Oleje tłoczone na zimno są wrażliwe na światło i temperaturę. Jakkolwiek jełczenie jest procesem naturalnym, można go spowolnić przechowując produkty w zimnym i ciemnym miejscu. Jednym z najlepiej do tego przystosowanych miejsc jest oczywiście lodówka.

Literatura:

Internetowa Encyklopedia PWN

https://pl.wikipedia.org/wiki/Je%C5%82czenie

Słownik Języka Polskiego, PWN, Warszawa 1978, Tom I A-K

Kuchnia Polska, PWE, Warszawa 1985

Kuchnia Polska Przepisy dawne i nowe, Świat Książki, Warszawa 2005

 

Oleje tłoczone na zimno kupisz w naszym sklepie internetowym – https://niwki.pl/sklep/oleje-tloczone-na-zimno.

4 comments

  1. A co to znaczy jeśli w oleju lnianym pływają jakieś “gluty”? Nadaje się jeszcze do spożycia? Przechowywany był cały czas w lodówce.

    1. Witam,
      Te ‘gluty’ to nic innego jak naturalny osad, który w gęstym, zimnym oleju przybiera taką formę. Jeśli bardzo przeszkadza, to można zlać olej z wierzchu do innej butelki i będzie OK. Niektóre oleje, takie jak np. z ostropestu czy sezamu mogą nawet przybrać postać stałą w niskiej temperaturze.

  2. A jeśli przechowujemy oleje w ciemności i w chłodnym miejscu to po jakim czasie przeciętnie one jełczeją?

    1. Miałem taki, który miał półtora roku i w smaku był idealny, a nie był przechowywany w lodówce!. Szczerze mówiąc nie trafiłem jeszcze na taki, który byłby zjełczały (bo to można od razu rozpoznać po zapachu). Mamy próbki przechowalnicze od ponad dwóch lat i wszystkie w smaku i zapachu są jak najbardziej OK. Jeżeli z nasionami jest wszystko w porządku, są czyste i dobrze przechowywane, a olej dobrze wytłoczony to raczej zjełczałego oleju nie będzie, no chyba że wystawimy go na słońce w 40 stopniach na całe lato. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.