Dlaczego olej jełczeje?

Strona Główna / CIEKAWOSTKI / Dlaczego olej jełczeje?

4 komentarze do “Dlaczego olej jełczeje?”

  1. Dorota 16 września 2019
    Odpowiedz

    A co to znaczy jeśli w oleju lnianym pływają jakieś “gluty”? Nadaje się jeszcze do spożycia? Przechowywany był cały czas w lodówce.

    • admin 17 września 2019
      Odpowiedz

      Witam,
      Te ‘gluty’ to nic innego jak naturalny osad, który w gęstym, zimnym oleju przybiera taką formę. Jeśli bardzo przeszkadza, to można zlać olej z wierzchu do innej butelki i będzie OK. Niektóre oleje, takie jak np. z ostropestu czy sezamu mogą nawet przybrać postać stałą w niskiej temperaturze.

  2. Sławek 23 lipca 2019
    Odpowiedz

    A jeśli przechowujemy oleje w ciemności i w chłodnym miejscu to po jakim czasie przeciętnie one jełczeją?

    • admin 23 lipca 2019
      Odpowiedz

      Miałem taki, który miał półtora roku i w smaku był idealny, a nie był przechowywany w lodówce!. Szczerze mówiąc nie trafiłem jeszcze na taki, który byłby zjełczały (bo to można od razu rozpoznać po zapachu). Mamy próbki przechowalnicze od ponad dwóch lat i wszystkie w smaku i zapachu są jak najbardziej OK. Jeżeli z nasionami jest wszystko w porządku, są czyste i dobrze przechowywane, a olej dobrze wytłoczony to raczej zjełczałego oleju nie będzie, no chyba że wystawimy go na słońce w 40 stopniach na całe lato. Pozdrawiam

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Back to Top
Polityka Prywatności

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie, dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej szczegółów dotyczących naszej polityki cookies znajdziecie Państwo.