Dlaczego olej jełczeje?

oleje naturalneOleje tłoczone na zimno są zazwyczaj wrażliwsze na światło i temperaturę niż oleje produkowane na wielką skalę przez zakłady przemysłu spożywczego. Ma to związek z chemicznymi procesami wyjaławiania oleju w trakcje jego masowej produkcji, a także z doborem takich odmian roślin, z których da się wytworzyć jak najwięcej jak najtrwalszego produktu, który nie może się przecież zepsuć na sklepowych półkach, czy nawet już w czasie transportu.

Niestety, o czym już pisaliśmy (dlaczego dieta budwigowa czasem nie działa), oleje, które można kupić w sklepach spożywczych zawierają zazwyczaj zbyt mało nienasyconych kwasów tłuszczowych, a zatem są nieprzydatne z punktu widzenia osoby pragnącej utrzymywać zdrową dietę.

Sam proces nazywany jełczeniem nie świadczy wcale o złej jakości tłoczonych na zimno olejów rzepakowego, lnianego, słonecznikowego czy oleju z pestek dyni. Co więcej, jest to proces jak najbardziej naturalny, który można oczywiście spowolnić, przechowując olej w niskiej temperaturze i w ciemności.

Wysoka temperatura i światło sprzyjają bowiem utlenianiu się kwasów tłuszczowych. A jełczenie to właśnie nic innego jak skutek utleniania się tłuszczy lub tzw. hydrolizy wiązań estrowych. To te naturalne przemiany odpowiedzialne są za psucie się oleju, a w konsekwencji na wystąpienie nieprzyjemnego smaku i zapachu.

Zjełczały olej należy wyrzucić, gdyż spożywanie go jest groźne dla zdrowia. Nawet jeśli olej nie zjełczał jeszcze na tyle, by zawierać dużą ilość toksyn, to i tak nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy uległy zniszczeniu. Lepiej wydać kilka złotych niż oszczędzając, wyrządzić sobie krzywdę.

Szczególnie, że zjełczałe tłuszcze wchodzą w reakcję z innymi składnikami zawartymi w żywności, co dodatkowo ją wyjaławia z substancji takich jak np. biotyna, ryboflawina, kwas askorbinowy, kwas pantotenowy, a także ograniczają przyswajalność białka.

Jest zatem bardzo ważne, by tłuszcze przechowywać w chłodzie, ciemności i z dala od nadmiernej wilgoci, a jeśli mamy taką możliwość, to także przy jak najniższym udziale tlenu (np. pakując próżniowo, nie otwierając opakowań).

Oleje tłoczone na zimno kupisz tutaj.

Informacje dotyczące właściwości oraz działania oferowanych produktów zostały przygotowane na podstawie materiałów ogólnodostępnych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *