czarnuszka

Czarnuszka na twarz

Czarnuszka jest od dawna stosowana w medycynie i kuchni. Jednocześnie olej z czarnuszki, ze względu na swój bogaty skład, jest doceniany w kosmetologii. Posiada działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwalergiczne. Zapewnia to skuteczne leczenie trądziku, grzybiczych chorób skóry, egzemy, atopowego zapalenia skóry, alergicznego zapalenia skóry, pokrzywki, łuszczycy, brodawek, opryszczki i innych dermatoz. Z poniższego tekstu można się dowiedzieć jak nakładać olej z czarnuszki na twarz. Ale najpierw warto przeczytać o innych możliwościach wykorzystania czarnuszki na twarz.

Napar z czarnuszki do przemywania twarzy

Wiele osób zmaga się trądzikiem, który nie jest łatwy do wyleczenia. Okazało się, że czarnuszka jest bardzo pomocna w walce z trądzikiem i można zastosować jej ziarenka do sporządzenia naparu. Jedną łyżę nasion czarnuszki wsypać do moździerza i ugniatać do jak najlepszego rozdrobnienia nasion. Następnie zmiażdżoną czarnuszkę zalać szklanką wrzącej wody, przykryć i pozostawić do zaparzania na 20 minut. Napar z czarnuszki warto przechowywać w lodówce, ponieważ zachowa swoje właściwości przez około 5 dni. Tak przygotowanym specyfikiem, należy codziennie przemywać twarz trądzikową i cieszyć się osiągniętym efektem.

Innym zastosowaniem czarnuszki na twarz, jest wykonanie z jej udziałem naturalnego peelingu a mianowicie: łyżkę czarnuszki rozdrobnić w moździerzu i zalać niewielką ilością wrzącej wody, pozostawić na 15 minut i przecedzić. Do ziarenek czarnuszki dodać około łyżki miodu, wymieszać, nałożyć na twarz i wykonać masaż, wcierając otrzymaną masę. Jednak najbardziej znany jest olej z czarnuszki, który przynosi wiele korzyści dla skóry twarzy.

Olej z czarnuszki do twarzy: korzyści

Olej z nasion czarnuszki jest uzyskiwany przez tłoczenie na zimno. W rezultacie zachowuje wszystkie swoje użyteczne właściwości. Składa się z ponad stu biologicznie aktywnych składników. Wśród nich są:

  • Witaminy A, B, C, E, F
  • 15 aminokwasów, z których 8 odgrywa znaczącą rolę dla organizmu (w szczególności arginina)
  • Korzystne nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe: omega-6 – kwas linolowy: 56%, omega-9 – oleinowy: 26,7%, palmitynowy: 13%
  • Glutation, który pozytywnie wpływa na właściwości regeneracyjne komórek
  • Tymochinon, który łagodzi stany zapalne
  • Żelazo odmładza naskórek, stymuluje i tonizuje
  • Wapń ma wyjątkową zdolność do łagodzenia procesów zapalnych
  • Miedź – normalizuje produkcję kolagenu i stanowi doskonałą ochronę przed wirusami i bakteriami, normalizuje elastyczność.
  • Cynk – poprawia metabolizm tłuszczów, zwalcza tłusty połysk, pozytywnie wpływa na metabolizm białek. Oraz inne niezbędne minerały
  • Fitosterolegarbniki flawonoidy.

Olej z czarnuszki jest stosowany, jako środek przeciwzapalny, przeciwbakteryjny, przeciwgrzybiczy. Ma właściwości ochronne, oczyszczające, nawilżające i odżywcze.

Również olej z czarnuszki:

  • Przyspiesza funkcje regeneracyjne skóry
  • Przyspiesza produkcję naturalnego kolagenu, co pomaga przedłużyć młodość komórek, elastyczność i jędrność skóry.
  • Leczy blizny
  • Eliminuje pigmentację skóry
  • Wygładza i napina skórę
  • Zwalcza trądzik, obrzęki
  • Wzmacnia przepływ krwi i limfy
  • Przywraca się metabolizm lipidów – regulowane jest wydzielanie sebum (co jest ważne dla skóry tłustej).
  • Poprawia się krążenie krwi, co nadaje skórze zdrowy blask.
  • Pory są czyszczone, co zapobiega tworzeniu się czarnych plam, zaskórników itp.
  • Skóra jest chroniona przed negatywnymi skutkami środowiska.

Olej z czarnuszki jest sprawdzonym lekarstwem na plamy starcze, zmarszczki mimiczne, trądzik i czyraki. W kosmetologii olej z czarnuszki wykorzystywany jest do niwelowania:

  • Plam po trądziku i zmian skórnych różnego pochodzenia
  • Jako składnik masek
  • W celu wzbogacenia tradycyjnych kosmetyków np. kremów.

Przeciwzmarszczkowy olejek z czarnuszki

Olej z czarnuszki do twarzy eliminuje zmarszczki, jeśli jest stosowany, jako główny składnik różnych masek i kremów. Kilka kropli tego cennego ekstraktu dodaje się do pojedynczej dawki kosmetyków pielęgnacyjnych. To wzbogaca ich skład i dodaje właściwości lecznicze. Przed nałożeniem maski z czarnuszki należy przygotować skórę, oczyścić i nawilżyć parą wodną. Warto wykonać gorący napar z ziół leczniczych i oddychać nim przez kilka minut. Nałożyć maskę z czarnuszki, po 20 minutach spłukać ciepłą wodą.

Olej z czarnuszki do twarzy z przebarwieniami i trądzikiem

Zawarty w kompozycji środek przeciwhistaminowy łagodzi reakcje alergiczne, szybko oczyszczając naskórek z zaczerwienienia. Aby rozjaśnić plamy starcze, można mieszać oliwę z oliwek i olej z czarnuszki w stosunku 2: 1. Nałożyć kompozycję leczniczą na oczyszczoną i nawilżoną twarz, utrzymywać przez 40 minut. Przed umyciem twarzy wytrzeć pozostały olej papierowym ręcznikiem. Aby szybko pozbyć się pigmentacji, można wzbogacić krem odżywczy na noc. Jednorazowo wziąć porcję kremu i umieść na środku dłoni, dodać dwie krople olejku z czarnuszki, wetrzeć i wmasować w twarz.

W przypadku skóry trądzikowej takie maski są odpowiednie:

  • Jeśli skóra jest tłusta, wymieszać jedną łyżeczkę oleju z pestek winogron, czarnuszki i drzewa herbacianego.
  • Jeśli skóra jest sucha, wymieszać jedną łyżeczkę olejku jojoba i brzoskwiniowego, a także jedną łyżkę olejku z czarnuszki.
  • Aby pozbyć się zaskórników, wymieszać jedną łyżeczkę oleju z czarnuszki i oleju z kiełków pszenicy, dodać dwie krople olejków eterycznych z lawendy i drzewa herbacianego.
  • Przy czyrakach pomoże ta kompozycja: 2 łyżeczki oleju z czarnuszki, sześć kropli drzewa herbacianego i osiem kropli lawendy.

Użyć oleju z nasion czarnuszki na trądzik i czyraki, po 20 minutach spłukać zimną wodą. Nie nadużywać oleju z czarnuszki. Jako maski nakładać nie częściej niż dwa razy w tygodniu. Po jedno lub dwumiesięcznych kuracjach należy zrobić sobie przerwę. Przed użyciem oleju z czarnuszki warto przeprowadzić test alergiczny. Ten olej ma namacalny widoczny efekt niemal natychmiast.

Informacje dotyczące właściwości oraz działania oferowanych produktów zostały przygotowane na podstawie materiałów ogólnodostępnych.

Informacje dotyczące właściwości oraz działania oferowanych produktów zostały przygotowane na podstawie materiałów ogólnodostępnych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *