Archiwa kategorii: Olej z czarnuszki

Czarnuszka, do czego można wykorzystywać tłoczony z niej olej.

Olej tłoczony z nasion czarnuszki to substancja o bardzo szerokim zastosowaniu, zarówno zewnętrznym, jak i wewnętrznym. Jej bogaty skład sprawia, że okazuje się nieoceniona przy walce z takimi problemami, jak niedoskonałości skórne, spadek odporności czy pogorszenie kondycji włosów. Co zawiera w sobie czarnuszka i do czego warto ją wykorzystywać? Olej z czarnuszki – co zawiera? […..]

olej z czarnuszki

Jak stosować olej z czarnuszki?

Jest dobrym kosmetykiem dla każdego rodzaju skóry, świetnie sprawdza się przy alergiach, a także może być pomocny w zwalczaniu pasożytów. Mowa o oleju z czarnuszki, który dzięki silnym właściwościom przeciwzapalnym, przeciwbólowym i ochronnym wykazuje korzystne działanie na wiele organów wewnętrznych. Sprawdź, co warto wiedzieć o tym drogocennym tłuszczu roślinnym, a także, w jaki sposób go […..]

czarnuszka

Czarnuszka na włosy

Pochodząca z Iraku i Turcji czarnuszka obecnie uprawiana jest na niemal całym świecie. Roślina doceniana jest za jej właściwości lecznicze i pielęgnacyjne, a także piękny wygląd kwiatów w okresie kwitnienia. Czarnuszka znana jest już od starożytności, stąd nie dziwi fakt jej ciągłego wykorzystywania przez cywilizacje. Za co roślina uwielbiana jest obecnie i jak bardzo pomocna okazuje […..]

Eliksir faraonów – olej z czarnuszki

Czarnuszka (Nigella Sativa), której olej Państwu proponujemy, jest rośliną osiągającą wysokość od 20 do 40 cm, kwitnącą pomiędzy czerwcem a wrześniem. Jako surowiec zielarski wykorzystuje się zawarte w jej owocach maleńkie czarne nasiona. To właśnie kolor nasion sprawił, że zaczęto ją nazywać czarnuchą lub czarnym kminem. W krajach Eurazji stosowana jest jako przyprawa. Dodajmy, bardzo […..]